Huszár Károly az antiszemitizmusról

Bécs, november 30.
( A Magyar Távirati Iroda magánjelentése. ) A Neue Freie Prezze kimeritő nyilatkozatot közöl Huszár Károly magyar miniszterelnöktől, aki többek között ezeket mondotta:
- Tudatában vagyok annak, hogy engem a külföldön, nevezetesen Ausztriában, olyan politikusnak tekintenek, akit vad antiszemitizmusa állitott a politika homlokterébe. Tény, hogy politikám alapja a keresztény eszme, amit beleviszek ténykedésembe és amit kormányom legtöbb ismertető jelévé teszek. Az általam hirdetett keresztény eszme azonban az, amit maga a kereszténység lényege jelent jóságot, szeretetet, önfeláldozást és áldozatkészséget.

- Nincs okom eltitkolni, hogy mindig realista nézésü voltam és ugyanazzal a nyiltsággal mondhatom azt is hogy Magyarország lakosságának többsége 90%-nál is több, kifejezetten royalista és nem akar más államformát mint a királyságot.

- Semmi körülmények között nem fogom türni, hogy a leendő uralkodó nevét a választási küzdelembe belevigyék. Horthy Miklós fővezér helyesen mondotta, hogy az utca senkit sem emelhet fel a trónra, mert épp oly könnyen le is taszithatja. A népszavazás csakis afölött dönthet, hogy az államforma királyság vagy köztársaság legyen-e. amennyiben a nép a királyság mellett döntene, a nemzetgyülés joga és kötelessége lesz annak a meghatározására, hogy ki kerüljön a magyar trónra.

A nyugatmagyarországi kérdésről a miniszterelnök többek között kijelentette:
- Az osztrákok egy része azt hiszi, hogy a szóban forgó terület egész Bécset élelmezni tudja. Borzasztóan csalódik az aki ezt hiszi. Az Ausztriának itélt Nyugatmagyarország csakis gazdasági veszteséget jelentene Ausztriának. Hiszen Magyarország számára is olyan területet jelent, amelyet más vidékről kell élelmezni. Nyugatmagyrország elszakitásáról beszélni lehet mindaddig amig az idegen nyelvü nemzetiségeket, amelyek nem magyar anyanyelvüek, jogaikban és kulturájukban visszaszoritották. Kormányom azonban az ország minden nemzetiségének jogait tiszteletben fogja tartani.

A kommunista vezérek kiadatásának ügyében a magyar miniszterelnök többek között ezeket mondotta:
- Semmi kétségem sincs aziránt, hogy Ausztria ebben a kérdésben a törvényesség alapján ált és kizárólag a világfelfogás követelményeitől vezérelteti magát. Teljesen fölöslegesnek tartom, hogy az ellentétek csiráját keressük ebben