A 45. magyar-osztrák válogatott mérkőzés

Magyarország csapata győz 3:2 (3:0) arányban

Hungária-úti pálya – 27.000 néző. Bíró: Szűcs Hugó.
Szürke égbolt, sáros, csatakos pálya, sötét színekben öltözött közönség, az ősz komor hangulata mindenütt, a pályán éppen úgy, mint a közönségtől feketéllő tribünökön s mindennek a betetőzéséül szerencsétlen lefolyású játék, - ez volt a negyvenötödik magyar – osztrák mérkőzés.

Megnyertük a meccset, győzött a magyar csapat, tulajdonképpen ez a fődolog s mégis leverve, csüggedten távozott a sovén magyar közönség. Olyan hangtalanul oszlott szét, mintha népes temetési gyülekezet lett volna. Egyszerre stílszerű lett a környezet, az ólmos felhők, a sár, az egész siralmas őszidő. Mintha csak valami grandiózus színházi rendezés varázsolta volna mindezt díszletnek a Hungária-sporttelepre.

Győzött a magyar csapat, de az volt a baj, hogy már az első percekben megnyerte a meccset s nem tudta fokozni a hatást. Az első percek után szenzációs eredményt, gyönyörű játékot várt a közönség s ez elmaradt. Jobb volt a magyar csapat osztrák ellenfelénél, de lesújtó volt, hogy képtelen volt gólt csinálni. S a mit a magyar játékosoktól reméltek és vártak – azt az osztrákok csinálták meg a második félidőben.

Az osztrák csapat dolgozott teljes gőzzel és pompás tüdővel, az osztrák csatárok szöktek ki fényes réssel s nagy energiával s végül újra s megint az osztrák csatárok lőttek gólokat. Pedig rosszabbak voltak külön-külön és együttesen is. Olyan volt a játék képe, mintha egy kapura játszana a magyar csapat, de nem elpackázza, hanem – elpasszolja a gólalkalmakat. Az osztrákok viszont kétszer rohantak le, s két gólt lőttek. Szerencsében, nagyon szerencsétlen játék volt.

3 óra 7 perckor Szűcs Hugó sípjelzésére a következő csapatok állnak fel:
Ausztria: Brandweiner (WAC) – Deutsch (Floridsdorf), Wagner (Rudolfshügel) – Weisz (Floridsdorf), Neubauer (Floridsdorf), Kurz (Amateur) – Köck (WAC), Treml (Vienna), Frithum (Vienna), Hansl (Amateur), Eckl (Vienna)

Magyarország. Zsák (FTC) – Vogl. II. (UTE), Wiener (FTC) – Kertész II. (MTK), Orth (MTK), Nyúl (MTK) – Braun (MTK), Winkler (MTK), Pataki (FTC), Schlosser (MTK), Tóth (FTC)

A helyválasztásnál a magyaroknak kedvez a szerencse, s az osztrákok kezdenek gyenge szél ellen, a jobb szárnyuk Nyúl hibájából már az első percben veszélyes támadást vezet. A 2. percben újabb osztrák támadást Kertész II. gánccsal akaszt meg.

A szabadrúgást követő akcióból Treml kapufát lő. Csakhamar belemelegszenek a játékban a magyar fiuk is s a 4. percben Tóth beadásából Braun kapu mellé lő. A 7. percben a magyar balszárny vezet támadást, akcióját Weisz hibásan szereli , magas labdája az osztrák kapu elé kerül s a nagyszerűen startoló Pataki szép magas lövéssel gyönyörű góllá értékesíti (1:0).

A magyarok mindinkább átveszik a játék irányítását, a magyar csatársor perceken keresztül az osztrákok kapuja előtt tanyázik, csupán az osztrák védelem önfeláldozó játéka tudja megakadályozni a pozitív eredmény elérését. A 8. percben Orth lövése jut a kapu mellé.

A 11. percben Schlosszer – Pataki összjátékából utóbbi szép lövését Brandweiner védi. A 12. percben a Wiener lábáról lepergett labdát Hansl kapu mellé lövi. A 14. percben Braun és Winkler lövései jutnak a kapu mellé. A 23. p-ben Hansl labdáját Wiener kornerre menti, a kornert ugyancsak ő hárítja el. A 27-ik perben Braun támadásából Orthhoz kerül a labda, aki mintegy 25 méterről rendkívül szép gólt lő (2:0)

A 29-ik percben Braun támadása kornert hoz. Az ezt követő mezőnyjáték folyamán Schlosszer labdáját Deutsch kézzel fogja, a megítélt tizenegyesből Pataki a harmadik gólt lövi (3:0).

A 33-ik percben Tóth lefutásából és beadásából Winkler szépen fejel, de Brandwiener résen áll. A 37-ik percben Braun lövése a kapu mellé jut. A 39-ik percben Vogel II. hibájából Treml jut kedvező helyzetbe, de éles lövését Zsák bravúrosan kornerre menti, melyet még két osztrák korner követ.

A második félidő úgy indul, hogy a magyarok folytatják a gólok sorozatát. Az osztrákokat valósággal a kapujukhoz szegezik s nem egyszer tízen is védekeznek az osztrák gól előtt. A magyarok támadásai azonban ebben a félidőben nélkülözik a szükséges lendületet, minek megfelelőleg a játék ellaposodik.

Hiába érünk el 10 perc alatt három kornert is, a 13. percben Wiener hibás fejese az ekkor először lefutó osztrák csatársorhoz, Hansl lábai elé kerül, aki szép magas lövéssel megszerzi az osztrákok első gólját (3:1)

A játék képe továbbra sem változik. A 15. és 21. percben újabb magyar kornerek. A 22. percben Pataki szép lövése kapufát ér. A 28. percben Winkler lövése kornert hoz. Ugyan e percben osztrák korner, amelyet Köck mellé rúg. A 33. percben magyar korner. A 34. percben Kertész II. és Wiener hibájából Treml megszerzi az osztrákok második gólját (3:2).

A játék hátralevő részében a magyar csatárok mindent elkövetnek a győzelem arányának növelésére, de akcióikat balszerencse kíséri s egy kornernél egyebet nem tudnak eléri.