A márka karriérje

A gazdasági bajok mocsaraiban fuldokló és a meddő politikai harcokban tülekedő Közép- és Kelet- Európának nagyszerü utmutató a német márka karrierje. A szabóinasnak könnyebb volt miniszterré lennie, mint a német márkának elérni azt a magas nemzetközi értéket, amelyen ma áll.

A teljes elértéktelenedéstől már-már alig néhány pontnyira, akkor, amikor ellenségei végleges csapást óhajtván mérni rá, megszállták az ősnémet Rajna hatalmas városait, a márka váratlanul emelkedni kezdett, már-már megközeliti a győztes Franciaország és Olaszország pénzének értekét. 

Mindez csodálatos és bámulatraméltó, azonban egyáltalában nem titokzatos és emberfeletti. A politikai érettség, a szorgalom és a munkába vetett hit gyümölcse a márka karriérje. A mérséklet megdönthetetlen szikláján foglalt helyet a német kormány és ősgermán erővel védte meg helyét a balról és jobbról ellene törő forradalmakkal. Közben meginditotta a gyárakat és a hatalmas gépek lassanként dolgozni kezdtek.

A Krupp gyár ágyu-szörnyetegek helyett mozdonyóriásokat gyártott, a többi hadfelszerelési üzemek ekét, vetőgépet, vasuti sineket és egyéb hasznos tárgyakat készitettek. Hiába szállták meg Goethe városát az afrikai feketék, a német sas nagyot nyujtózott, kiterjesztette hatalmas szárnyait és felemelkedett a porból. Még nem röppent fel a végtelen ég messzeségébe, még közel jár a földhöz, a szörnyü háboru és a forradalom ólomsulya nehezedik rá, de nincs messze az idő, amikor a német sas ujból korlátlan ura lesz a levegő oceánjának. 

A német politikus, üzletember és munkás fogott össze, hogy segitsen az országon. A politikus a mérséklet álláspontjára helyezkedett és leszámitva a bal- és jobboldali tulzókat, lehetővé tette, hogy az összes pártok együtt kormányozhassanak. Az üzletember odaadta háborus nyereségének oroszlánrészét és a tisztességes kereskedelem utján lehetetlenné tette, hogy árdrágitók uzsorázzák a népet. A munkás pedig leszállt a bányák mélyébe, odaállt a munkaasztalhoz és dolgozott. Politikai válságok és sztrájkok időnként megakasztották a nagyszerü munkát, de megállitani nem tudták. 


Demagógok Németországban is kisérletezlek; hogy kalandokba vigyék az országot, de a német nép érettsége, ősereje, munkaszeretete és szorgalma diadalmaskodnék még a poklok minden gonoszságán is, hogyne diadalmaskodott volna a különböző pártállásu politikai kalandorok fölött! 

Ma már füstölnek a gyárak kéményei, megrakott hajók indulnak és érkeznek, tehervonatok viszik szét a nyersanyagot, gyorsvonatok röpitik a birodalom különböző részeibe az üzletembereket és a márka napról-napra emelkedik. Nincs messze az idő, amikor a legyőzött német pénz egyenlő értékü lesz a győztes francia és olasz pénzzel. Amikor majd ez bekövetkezett, a német gyáros és kereskedő egyforma fegyverrel veszi fel a harcot volt ellenségeivel. A germán sas ekkor fog felröppenni az egek végtelen magasságába. 

Az egész világnak nagyszerü példa a márka karriérje.
Örök bizonyitéka annak, hogy mérséklettel, összetartással és önzetlen hazaszeretettel a poklok minden gonoszságán diadalmaskodhat a munka.