Államositják a fővárosi közkórházakat

A főváros közkórházai a rettenetes drágulás következtében, már huzamosabb ideje nagy deficittel dolgoznak. A rossz pénzügyi helyzete most arra inditotta a kórházak vezetőségét, hogy felirattal fordulnak a kormányhoz, melyben sürgős segitséget kértek, különben a közkórházak kénytelenek lennének üzemüket beszüntetni. 

Ebben az ügyben tegnap délután öt órakor értekezletet tartottak a főváros tizedik ügyosztályának gazdasági hivatalában, Csupor József tanácsnok vezetésével, melyen a belügyminiszterium kiküldöttjén kivül, Farkas Lajos dr. tanácsjegyző és a fővárosi közkórházak gondnokai és ellenőrei vettek részt. 

Az értekezlet megállapitotta, hogy a főváros nincs abban a helyzetben, hogy a közkórházak üzemi deficitjét továbbra is fedezze. 

Beható tanácskozás után a belügyminiszterium kiküldöttjével abban állapodtak meg, hogy folyó évi julius hó elsejétől kezdve a közkórházak üzemi kiadásait, egyelőre átmenetileg, az állam fedezi. 

A kórházi orvosok, tisztviselők és betegápolók, valamint egyéb segédszemélyzet fizetését az állampénztár utalja ki. Ugyszintén az élelmezési és egyéb kiadásokat is a belügyminiszterium előlegezi. 

A próbaidő letelte után a belügyminiszterium dönteni fog arról, vajjon a fővárosi közkórházak üzemét végleg államositja-e, avagy visszabocsátja-e a főváros kezelésébe.