Umberto gyilkosa

Olasz, franczia és amerikai rendőrök igyekeznek megtalálni egy anarkhista összeesküvés szálait, melyet egy amerikai munkás városban, Pattersonban szőttek. Az összeesküvők olaszok mind, s a „Gascogne” hajó utasainak névsorát. Köztük van Bresci, s kivüle még 45 olasz. Ezek közül a kire rátalálnak, rögtön kihallgatják.

Bizonyos, hogy Bresci sok pénzzel volt ellátva, s ez tette lehetővé, hogy ki lehetett nyomozni, merre járt. Mulatott mindenütt, lakmározott az anarkhistákkal.

Egy svájczi lap állítólag hiteles értesülések után következő leírását adja Bresci és társai működésének:
Pontosan megállapítható az az ut is, a melyet Bresci és az összeesküvés vezetői junius elejétől julius 29- éig, azaz Pattersonból New - Yorkon át Monzáig tettek. A bűntény főintézői a következők: Bresci Gaetano, Lanner, Quintavalle és egy negyedik ismeretlen. Ezt az utóbbit, egy magas termetű, szőke, szakálltalan embert a gyilkosság szervezőjének és a vezérkar főnökének tartják. A vizsgálati iratokban őt a „hallgatónak” nevezik.

Junius 1-én az anarkhisták New-Yerseyben titikos összejövetelt tartottak, a mely baráti lakomával végződött. Junius 10-ikén a jómadarak a „Gascogne” nevű hajóra szálltak a new-yorki kikötőben. Több mint 100 ember kisérte őket a „Gascogne” hajóra, melyet nemzetközi anarkhisták éltetésével hagytak el.

Mikor a „Gascogne” franczia kikötőbe érkezett, a négy érkezőt éjszaki Francziaország anarkhista világa ünnepélyesen fogadta. Bresci barátnője, Quazza Emma kinyilatkoztatta, hogy Brescinek Havreban 8000 frankot adtak át aranyban és olasz bankjegyekben.

Brescinek utja Párison, Lyonon és Marseille-en át valóságos diadalmenethez hasonlított.
Modenában, olasz földön a négy társ elvált egymástól. A „hallgató” Turinon és Milánón át a felső-olaszországi tóvidékre utazott Lanner kiséretében. Bresci minden városban mulatott. E kicsapongó életmód által elgyengítve, Bresci az ő küldetése teljesítésének napját lehetőleg kinyújtani igyekezett.

Pratóban, szülőhelyén kapta a következő táviratot: „Semmit nem hallunk felőled! Legfőbb ideje! Összeköttetésben vagy Ancondval! Felelj!” (Ancona évek óta az adriai tengerpartvidéki anarkhisták főhelye.)

A tett elkövetését sürgető táviratot Bresci Bolognában kapta, a hol a „Milano városhoz” czimzett fogadóban lakott. A táviratot Biellában adták fel és így szólt: „Minden rendben van, jöjj azonnal! Leandro Nicoli.”