Gerőt és Létayt a vizsgálóbiró szabadlábra helyezte

Az ügyészség felfolyamodással élt – Hétfőn dönt a vádtanács
- A Hétfői Napló tudósitójától –

Mialatt a rendőrség a legnagyobb eréllyel folytatja a nyomozást a Jellinek-ügyben az eltünt milliók után, az alatt Siebler Jenő vizsgálóbiró áttanulmányozta a Gerő Vilmos dr. és Létay Gusztáv letartóztatott bankigazgatókra vonatkozó bünügyi iratokat. Kiderült, hogy a két bankigazgató nem büntársa Jellinek Mortonnak, hanem áldozata, akik éppen ugy károsodtak anyagilag a manipulációkban, mint a többi feljelentők.

A vizsgálóbiró ezek alapján vasárnap délben elrendelte a két letartóztatásban levő bankigazgató Gerő Vilmos dr. és Létay Gusztáv azonnal való szabadlábra helyezését.

A vizsgálóbiró végzése terjedelmesen foglalkozik az egész Jellinek Morton-féle valutacsalási üggyel. Indoklásában megállapitja, hogy Jellinek Morton, aki köztudomás szerint igen gazdag és előkelő családból származik, már a mult év október havától kezdve foglalkozott valutaügyletekkel. A vele üzleti összeköttetésben álló feleknek pontosan szállitotta a valutát, sőt sokszor a lejárat előtt átadta az értékeket, igy a bizalmat maga iránt folyton növelte és ügyfeleinek a számát gyarapitotta.

Megállapitást nyert, hogy Jellinek Morton azzal hálozta be üzletfeleit, hogy arra hivatkozott, hogy idegen katonai missziók tisztjeivel áll összeköttetésben. Dr. Gerő és Létay is összeköttetésben állottak Jellinekkel, de korábban csak a maguk pénzével vettek részt az üzletek lebonyolitásában, később, midőn látták, hogy Jellinek több izben és pontosan szállitja az értékeket, számos ismerősüket és hozzátartozóikat is belevonták üzletük körébe. Utólag nyert megállapitást, hogy Jellinek Morton valutaügyeihez az entente-tiszteknek semmi közük nem volt.

Ez év májusának végén Jellinek azzal az ürüggyel, hogy bátyját, Jellinek Henriket is be akarja vonni az üzletkörbe, őt is részesiteni akarja, erre a célra az Unio Banknak egy garancia-levelét kérte, amit Gerő igazgató baráti szivességből kiállitott. A négy millió márkáról szóló garancialevelet cégszerü aláirással látták el. Dr. Gerő teljesen megbizott régi összeköttetései alapján Jellinekben s e bizalom folytán kiadta a garancia levelet s azt a cégszerü aláirással ellátta, sőt Létayval is aláiratta. Jellinek visszaélt ezzel a négymmillió márkás garancialevéllel, azt továbbadta és értékesittetni kisérelte meg.

A vizsgálóbiró végzése szerint Jellinek Morton csalás és sikkasztás büntettében bünös, de a büncselekmények elkövetésében sem dr. Gerő Vilmosnak, sem Létay Gusztávnak része nincs. Nem merült fel semmi adat arra, hogy a letartóztatásban levő bankigazgatók Jellinek büncselekményeiről tudomással birtak volna vagy azt szándékosan elősegitették volna. Igaz ugyan, hogy a négymillió márkáról szóló garancialevél gondatlanság volt a részükről, de ezt a Jellinek iránti teljes bizalom indokolta.

A védőügyvédek által becsatolt levéllel igazolva látja a biróság, hogy a garancialevelet Jellinek Morton csak Henrik bátyja részére való bemutatás végett kérte és kapta. Ez is a terheltek jóhiszemüsége mellett szólt. De a jóhiszemüségüket kétségtelenné teszi az a körülmény, hogy még a legutolsó napokban is nagy összegeket és kötéseket adtak át