Udvari bál Bécsben

Január 10-ikén volt az első udvari bál a bécsi Burgban. A fényes udvari társaságból ezúttal hiányoztak a magyar díszruhák és a magyar miniszterek, mert Lukács Béla temetésére visszautaztak Budapestre.

Főleg a tábornokok és diplomaták egyenruhája szerepelt. A király főleg az idősebb arisztokrata hölgyekkel beszélt, mialatt Ferencz Ferdinánd főherczeg a diplomatákkal társalgott.

A tánczot Erzsébet főherczegnő, Rudolf trónörökös leánya nyitotta meg Széchenyi Péter gróffal. Az első négyest Kinsky Ferdinánd gróffal, a másodikat Thurn és Taxis herceggel tánczolta. A király élénk érdeklődéssel nézte a tánczokat, s az öregebb arisztokrata hölgyekkel élénken beszélgetett.

A farsangi divat nagy fényben tárult ki. Az a jóslás, hogy a divat gyökeresen megváltozik, nem teljesült. Az arany csak úgy ragyog, az ezüst csak úgy fénylik, a gyémánthimzés éppen úgy csillog, mint a mult évben.

A drága régi csipke is visszahódította régi uralmát. A ruha kivágásán drágakő és virág pompázik. Mária Jozefa főherczegnő créme de duchesse ruhát viselt aranyhimzéssel. A derék boleróját aranyszalag kígyózta körül. Derekát aranyöv szorította és fehér tüllből és malinesz-csipkéből való hosszu szalagban végződött, a mely lenyult egészen az uszályig.

Erzsébet főherczegnő ezüstszürke ruháját ezüst tüll boritotta, a melynek gazdag hímzése imitt-amott csillaggá sűrűsödött. A derék izléses fodrokba volt szedve. Egyedüli dísze csinos rózsaselyem öv volt. A derék kivágásán szegfűbokréta volt. Hajában gyémánt és gyöngy.

Margit toszkánai herczegnő fehér liberti ruhát viselt csipkével és rózsával. Károly István főherczeg felesége crevette-atlasz toalettet öltött gazdag ezüst himzéssel. A derekán koráll rózsából alkotott bokréta volt.