Az első pénzcsempészési ügy a biróság előtt

A pénz felülbélyegzésével kapcsolatosan hozott 1920. évi III. t.-c- értelmében most döntött először a budapesti büntetőtörvényszék dr. Nagy Béla biró elnöklésével olyan ügyben, ahol az volt a vád, hogy a gyanusitottak felül nem bélyegzett bakjegyeket akartak Magyarország román megszállás alatt levő területére kicsempészni.

Ez év április havában történt, hogy Mandel Ármin 28 éves kereskedő, Mandel Izsák 41 éves kereskedő és Mandel Éliás 44 éves baromfikereskedő közösen kétmillió korona értékü felül nem bélyegzett bankjegyet vásároltak és ezeket a bankjegyeket Mandel Ármin és Mandel Izsák román megszállott területre szállitották. Ott a sima bankjegyekért külföldi valutát vásároltak.

A budapesti büntetőtörvényszék dr. Füzesséry Zoltán és dr. Róth Béla védők védelme után Mandel Ármint felül nem bélyegzett bankjegyek vásárlásának büntette és megvesztegetés vétsége miatt mondotta ki bünösnek és ezért 4 évi börtönre és 50.000 korona pénzbüntetésre itélte, Mandel Izsák 2 évi és 6 hónapi, Mandel Éliás pedig 3 évi börtönt kapott.