Törekvés – FTC 1:1 (1:0)

Üllői-úti pálya – 10.000 néző. Bíró: Fehéry Ákos.
Úgy indult a mérkőzés, hogy a Törekvés tavaszi szép szereplésére ráteszi a koronát: feltartva fogja verni az FTC-t. Olyan iramban kezdte el a vasutascsapat a játékot, hogy az FTC hívei nagy szívfájdalommal nézhették a zöld-fehérek csatársor lendületes, temperamentumos és mindig előre haladó játékát. Mikor azután a félidő végén a Törekvés Urik – Weisz mintaszerű összjátékából megszerzi a vezető gólt, azt a tényt még az FTC hívei is, mint természetest, mint magától értetődőt vették tudomásul.

A II. félidő ezek után úgy tudták, hogy a Törekvés góljaira tippeltek: marad-e, vagy nő-e az eredmény. Az első negyedórában nem is változott a hangulat. Az FTC támadásai a berkekig jutnak csak: míg a Törekvés szélsőit csak a kapu közelében tudta az FTC két kitűnő hátvédje leszereli. A 17. percben azután egy friss FTC támadás következik: Tóth átemeli a labdát Patakynak, akinek magas lövését Dürr túl könnyűnek véli s az a kezei közül a gólba esik.

A gól egy pillanat alatt átformálja a játék képét. Az FTC régi jó lapjaira emlékeztető stílusban vezeti támadásait. Egyszerre minden embere a legjobb tudását nyújtja s az előbb még meglehetős biztonságban levő Törekvés kapu egy csapásra bombázás alá kerül. A Törekvés védőinek ugyancsak van dolga a jól vértezett szélsők leszerelésével és az FTC lövésre készen álló belső csatárai zavarásával. Sikerült is megakadályozniuk azt, hogy az FTC várakozás ellenére megnyerje a meccset: azonban arra többé nem gondolhattak, hogy csatársorát előrenyomja.

A II. félidő kétharmad részében az FTC-é maradt a vezető szerep s még a Törekvésnek kellett örülnie, amikor a meccs végét jelezte Fehéry Ákos bírói sípja.

A két csapat játékát legjobban félidők szerint lehet megítélni. Az első félidőben a Törekvés csatársora, főként a belsők játéka aratott tetszést, míg védelme és halfsora, élén a ma legszebb játékát produkáló Violával, főként a II. félidőben végzett tökéletes munkát. Megemlítendő, hogy a Törekvés halfsora az I. félidőben a csatársort is kitűnően támogatta passzaival: a II. félidőben erre azonban kevés alkalma maradt.

Az FTC védelme és halfsora mind a két félidőben nagyszerűen szerepelt; Bihari megbízhatóan helyettesítette Szamosit; Hungler pedig Wienert. Takács a szokott jó volt, csak néha ábrándozott egy kicsit, talán nem értette meg fiatal partnerét. A halfsor ugy, a védelemben mint a támadásban ott volt: legjobb volt Szabó agilitásával.

Csatársorról csak a II. félidőben beszélhetünk, amikor a két szélső is belemelegedett a játékba; mert az I. félidőben csak a belsők kísérleteztek önálló akciókkal, de rendszeres játéknak nyomát sem láttuk.

A II. félidőben volt egy kis FTC-csatárjáték, amikor a három belső is tudott már valamit produkálni, mert a két szélső is segítette. Ekkor Pataky emelkedett ki intelligens játékával, Tóth okos passzaival és szöktetéseivel. Az FTC azonban leszürhette a mai játékból azt a tanulságot, hogy addig míg a szélsőit fel nem javítja, csapata nem lehet gólképes.

A mérkőzés első gólja az I. félidő 43. percében esett. Viola pontos leadását Urik – Weisz összejátszva viszik le a 16-osig, ahonnan Weisz védhetetlenül lövi a sarokba. A kiegyenlítő gól a II. félidő 17. percében esik Pataky magas lövéséből.