Millerand Franciaország külpolitikájáról

Páris, március 28.

(A M.T.I. szikratávirata a budapesti rádióállomás utján.)
A francia képviselőházban tegnap folytatták a francia kormány külpolitikájáról szóló vitát. Cachin szocialista képviselő után Millerand szólalt föl, aki előbb Franciarország orosz politikáját körvonalazta.

Millerand azután a versaillesi békeszerződés végrehajtására tért át. Németország a szerződésnek több rendelkezését nem teljesítette. Igy elsősorban nem tett eleget a háborus bűnösök megbüntetéséről szóló rendelkezésnek.

Másodszor nem szállította azt a szénmennyiséget, amelyet a szerződés értelmében szállítani kellett volna.

Harmadszor nem szerelt le oly mértékben, mint ahogyan kötelezte magát. Minthogy a békeszerződés egyedüli védelmünk, kötelességünk az, hogy ne türjük az alóla való kibujást. A francia kormány azt mondja a német kormánynak, hogy Franciaország nem a gyülölet országa, Franciaország sajnos tulságosan tud felejteni, azonban igazságot kér és ezt az igazságot nemcsak kéri és ezt az igazságot nemcsak kéri, hanem követeli.

A francia kormány nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy gazdasági együttmüködésre lépjen Németországgal, De most a német kormányon a sor, hogy jószándékát kötelezettségeinek teljesítésével biztosítsa. Franciaország nagylelkű, de nem engedi beugratni magát a német militarizmus cselfogásai által.

Szövetségeseink meg fogják hallani hangomat, most amidőn az egész francia közvéleménnyel mögöttem kijelentem, hogy Franciaország, amely már annyi idő óta vár a legsürgősebb kártérítési követeléseinek teljesítésére, nem várhat végtelen időkig a legfontosabb döntések tekintetében.