Szociális program, földbirtokreform

Még mindig folyik a kavarodás. A nemzetgyülés tagjai érzik, hogy a kormányzás nem tartható fenn a mai labilis alapon, hogy ez az erőszakos ekvilibrista müvészettel egyensulyozott pártközi helyzet nem alkalmas sem a nemzeti keresztény eszme megszilárditására, sem arra, hogy ilyen ingoványos, másodpercenként változó bázison komoly politika épittesse ki az eljövendő idők nagy Magyarországát.

Ez a gondolat él ösztönösen és fesziti a pártkereteket a történelmi erők szükségszerüségével. Állapitsuk meg, hogy az uralkodó pártok közül eszmei összetartó energiája, szerves programm-egysége csak a kisgazdapártnak van. Ennek a pártnak dogmája: a politika gerincévé a kisbirtokos és földmüves osztályt tenni. Nem paraszt-diktaturát teremteni, hanem az osztályok megértő, egymást kiegészitő harmóniáját. Ugy azonban, hogy összetartó, irányitó és minden izéig alkotó szelleme e politikának az agrárdemokrácia legyen. Amint a földből sarjad minden: fü, fa, virág, gabona, ezen épül palota és kunyhó, üzlet és iparosmühely, azonképen ennek az agrároszágnak törzse: legyen a váza a kormányzásnak az a nagy átfogó abroncs, amelybe beleilleszkedik minden osztály, gazdasági ág sugara.

A jövendő alakulás alapja nem lehet személyi, csak tárgyi bázis. És mi lehetne ez más, mint szociális reformok a városnak, a legnagyobb szociális reform: - a nem radikális, de a földmives lakosságnak mégis nagy tömegeit kielégitő földbirtokreform.

Ha nem ugy keresnék a megoldást, hogy ki lép ide vagy oda, be vagy ki, ki a bábája a fuziónak: Klebelsberg-e, Teleki-e, Pallavicini-e?, hanem programmatikus alapot keresnének: ez lenne csak és ez lehet csak a jövendő kialakulás gondolata. Ha tárgyi alapon tudnának munkaprogrammot együvé alkotni az egyik párt szociális gondolkodásu keresztény-demokratái a kisgazdapárt nagy egységével, amely földhöz akarja juttatni annak megmivelőit – nem a termelés rendjének, az általános gazdasági észszerüségnek megbontásával forradalmi módon és radikálisan, hanem ésszerüen és mégis minél szélesebb körök kielégitésével – akkor találnák meg a jövendő kormányzás alapjait. Az országnak nem személyi érdekek vezette pártalakulás kell, hanem szociális programm és a földbirtokreform megoldása. Nemzeti és keresztény agrárdemokrácia. Ezért látjuk mi a jövendő politika alakulásának gerincét a kisgazdapártban.