Rövid politikai hírek

Wilson állapota rosszabbodott

Párisból táviratózzák: A Journal jelenti, hogy Wilson állapota lényegesen sulyosbodott. ( M. T. I. )

Kommunista összeesküvés poroszországban

Berlinből jelentik: A porosz kormány kommunista összeesküvésnek jutott nyomára, amelynek az volt a célja, hogy fegyveres felkeléssel lehetetlenné tegye a julius 6-ikára kiirt birodalmi gyülési választásokat, vagy ha ez nem sikerülne, a választások után közvetlenül megismételje a felkelést. Messzeágazó összeesküvésről van szó, amelynek mozgatói Moszkvában keresendők. – Ez ügyben egy berlini távirat szerint a Deutsche Allgemeine Zeitung jelenti: A porosz kormány titkos kommunista gyülésről szerzett tudomást, amelyet április 26-án és 27-én Berlin-Neukölinben tartottak. Ez a gyülés német tanácskormány felállitását határozta el. A puccs szervezését állitólag egy ötös tanács tartja a kezében, amely az akció pontos idejét csak Moszkvával történő további tárgyalások után fogja megállapitani. A kormány, amelynek a kommunisták terveiről pontos értesülései vannak, a beavatkozást egyelőre nem tartja szükségesnek. ( MTI. )

Tüntetés Bécsben a Németországhoz való csatlakozás mellett

Bécsből táviratozzák: A német iskolaegyesület alapításának negyvenéves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek ma érték el tetőpontjukat abban az ünnepi körmenetben, amely egyuttal nagy nemzeti tüntetés volt a Németországhoz való csatlakozás mellett. A tüntetésen résztvevők a városháza elé vonultak, amelynek lépcsőjéről beszédeket intéztek a tömeghez, kifejezésre juttava a német-osztrákoknak az önrendelkezési jogra irányuló követelését. A tüntetők végül a városházától a Ringsirassen át hatalmas felvonulást rendeztek. ( MTI)

Szamuely hóhérja

A budapesti büntetőtörvényszék dr, Stengl Antal táblabiró elnöklésével ma vonja felelősségre Tót Ernő lakatossegédet, akit a kir. ügyészség 103 rendbeli gyilkosság büntettében mint bünsegédet vádol. Tót Ernő a Szamuely Tibor halálvonatán szolgált és jelen volt Szolnokon, Tasson, Kőszegen, Dunapatajon, Kalocsán a Szamuely-féle kivégzéseknél.

Bulgária a görög uralom ellen
Szófia, máj.9. A bolgár távirati ügynökség jelenti: Szófiában nagy tüntetések voltak a szövetséges hatalmak határozata ellen, amely Tráciát Görögországnak itéli. A tömeg lelkesen ünnepelte a szónokokat, akik kijelentették, hogy Bulgária sohasem fog belenyugodni abba, hogy tisztán bolgár területek görög uralom alá jussanak és hogy az országot a tengerhez való szabad kijutástól elzárják. A népgyüléseken ilyen értelmű határozati javaslatot fogadtak el és átnyujtották a szövetséges hatalmak szófiai képviselőinek.

Elhalasztják a németek spaai tárgyalását?
Páris, máj. 9. A párisi lapok élénken foglalkoznak azzal a hirrel, hogy a német kormány a május 25-re megállapitott spaai értekezletnek junius 10-ig való elhalasztását fogja kérni. A Petit Parisien megjegyzi, hogy Mayer követ már célzást tette arra, hogy a Reichstag-választások megtörténtéig a német kormány nem vehet részt a spaai értekezleten, mert a választások eredménye fogja eldönteni, vajjon a kormány mögött áll-e még a nép bizalma.

A német haderő
Berlin, máj.9. Hivatalos közlés szerint 1920május 15-én befejeződik a német hadseregnek 200,000 emberre való leszállítása, amelyet a békeszerződés követel.