Svájc magyar zsirt akar importálni

Tárgyal a tétényi sertéshizlaló r.-t.-gal

Miután az idei hizlalási kampány kitünőnek igérkezik, szakkörök becslése szerint ez idén már magyar zsirkivitelről lehet tárgyalni, mert kétségtelennek látszik, hogy az ország szükségletét meghaladó zsirmennyiség fog rendelkezésre állni.

A kivitelre nézve a külföld részéről már megtörtént az első lépés, amennyiben az elmult napokban Svájc tett ajánlatot arra nézve, hogy a tétényi sertéshizlaló bekapcsolásával nagyobb tétel zsirt akat importálni Magyarországról. 

A vonatkozó tárgyalást a tétényi sertéshizlaló részéről Kammer Vilmos vezette, de természetszerüleg még lehetetlen volt a svájci ajánlatot konkrét üzleti formába önteni, mert hiszen előbb meg kell várni a kampány kialakulását. Különben is a nagy ipari hizlalók ezidén kevés sertéssel rendelkeznek, a tétényi hizlalótelepen tavaly ilyen tájban 50.000 sertés hizott, most azonban csak ennek 10 százaléka van beállitva.

Nyilvánvalóan látszik tehát ebből is, hogy a hizlalás teljesen decentralizálódott és a kisgazdák kezébe került és hiába rendelkeznek a bankösszeköttetéssel biró nagy ipari hizlalók bárminő tőkével, a gazdák nem adják ki kezükből a hizlalásra szánt sertéseket.