A hónap rövidhíreiből

Az árfolyamok a mai szünetnapon is tovább szilárdultak, igen élénk kereslet mellett. Elsősorban Déli vasutban volt nagy üzlet 760-785 koronás árfolyamok között. Keresték a Magyar hitelt és a Közutit is. A valutapiacon dollár 230-232, márka 491-493 volt. A bankokhoz és a tőzsdei cégekhez az utóbbi két napon nagyobb vételi megbizások érkeztek. Berlinben főleg a bankértékek szilárdultak szombaton, mig Bécs az egész vonalon szilárd maradt, ami a tőzsde hangulatát alighanem kedvezően fogja befolyásolni. 


Tőzsdei magánforgalom irányzata kedvező, szilárd, ugy a részvénypiacon, mint a valutaüzletben bizakodó a hangulat. Magyar hitel: 1700-03, Déli vasut 780-86. Valutában: dollár 229-33, márka 491-94, lei 535-55-re emelkedett, rubel 320-23-22, szokol 390-93, lira 1110-30 és Napoleon 775-85 jegyeztetett. 


Az Egyesült Fa- és Ipar r.-t. tranzakciója

Mint a Magyar Tőzsde jelenti, az Egyeslüt Fa- és Ipar r.-t. nagyszabásu tranzakciót bonyolit le. Ez ügyben Bécsben tárgyalások folynak és Horváth Lipótnak, a Magyar Általános Takarékpénztár vezérigazgatójának bécsi utazása ezzel kapcsolatos. 



A Wörner-gépgyár r.-t. részvényeinek bevezetése

Mint a Magyar Tőzsde jelenti, fenti gyár részvényeinek tőzsdére való bevezetése rövidesen megtörténik. Magyánforgalomban 750-780 koronán keresték e héten. 



Atlantica tengerhajózási r.-t. Sülyi Polnay Jenő ny. miniszter elnöklete alatt tartott közgyülésén az 1919. évre részvényenként 60 korona osztalékot állapitottak meg. Uj igazgatósági tagokul Rosenberg Vilmos dr. és Schwarz Hugó választattak meg. A közgyülés elhatározta, hogy a tőkeemelést illetőleg egy később egybehivott rendkivüli közgyülés fog dönteni. 


Az uj vasuti tarifák
augusztus tizedikén lépnek életbe. 


Popovics Sándor a brüsszeli pénzügyi konferencián 

Párisi jelentés alapján megirták a külföldi lapok, hogy az ántánt nemzetközi pénzügyi konferenciát fog összehivni Brüsselbe. Mint értesülünk, erre a tanácskozásra meghivták Magyarországot is, amely természetesen részt vesz az ősszel tartandó brüsszeli konferencián. A pénzügyminisztériumban a napokban az érdekképviseletek bevonásával nagyfontosságu értekezletet tartottak, amelyen mindenekelőtt a pénzügyi konferencián megteendő javaslatok és kivánságok kerültek szóba. Megállapodás történt abban, hogy a magyar delegációt Popovics Sándor fogja vezetni. Popovicscsal együtt Brüsszelbe utazik egy szakbizottság, amelynek a legszámottevőbb pénzügyi szakemberek lesznek a tagjai.