A népszálló élete

Az aréna-uti Népszálló hatalmas palotájában ebédutáni csönd van, csupán a pénztárak vaskorlátjai előtt várakozik néhány csöndes ember, hogy megváltsák az éjszakai szállásjegyet. Ezek uj lakók, akik már napokon keresztül várnak a bejutásra, mert a szálloda állandóan zsufolt és a lakók legnagyobb része heteken, hónapokon, sőt egész éven át változatlanul ugyanaz, törzslakó és csak néha napján üresedik hely.

Az intézet ügyeletes tisztviselője készségesen áll rendelkezésemre és részletesen elmondja a szálloda egész életét. A hatalmas épületben 438 hálófülke és 42 kényelmesebb berendezésü külön szoba van, amelyek napról-napra megtelnek. A lakók legnagyobb része a munkásság soraiból telik ki, de igen sokan vannak az ugynevezett jobb emberek is; vannak köztük sokan kishivatalnokok, müvészek, diákok, gyógyszerészek, nyugdijasok, sőt egy volt törvényszéki biró és egy miniszteri tanácsos is és körülbelül 70 menekült.

Az általános drágulás nem kimélte meg a Népszállót sem.
A főváros kénytelen volt felemelni a szállás árát, egy heti fülke az előbbi 3 korona 60 fillérrel szemben, ma 10 korona 40 fillérbe kerül, a külön szobák ára pedig havonta 5 koronával drágább. 

Azonban nemcsak a szobáknak van nagy kelendősége, hanem a szálloda élelmezési üzemének is. Naponta 800-1600 ebédet osztanak ki, amelyekben bárki részesülhet, nemcsak a bentlakók. Az egyfogásos ebéd, mely 5 deci főzelékből és kenyérből áll, 5 koronába kerül, a háromfogásos pedig 10 koronába, ezért 4 deci levest, ugyanannyi főzeléket és 32 gr. tésztát, kenyeret adnak. A bennlakók 1 korona 20 fillérért reggelit, este pedig a szálloda házi üzemében előállitott vacsorát is kapnak. Az üres főzelékből álló vacsora ára 3 korona. 

Ép ugy mint tavaly, ezidén is sulyos gondot okoz a szálloda vezetőségének a hamarosan beköszöntő tél. Az általános szénhiány miatt a hatalmas épület átfütésére gondolni sem lehet, épen ezért a főváros tanácsa olyképen kivánja a sulyos problémát megoldani, hogy a szomszédos elektromos telepről átvezet a Népszálló épületébe egy gőzcsövet, ezzel füttetik a szálloda egyes részeit, előreláthatóan csak a földszinti helyiségeket, éjszakára pedig lehetőség szerint dupla takarót kapnak. 

Az óriási nehézségek ellenére az intézmény szervezete mechanikai pontossággal müködik. Mindenütt ragyogó tisztaság, a folyosókon futószőnyeg, a fülkében tiszta ágynemü, amelyet hetenkint váltanak és a Népszálló házi mosodájában tisztittatnak. Az épület földszinti részében üzemben van a szabó-, cipészmühely, borbély és tisztitó intézet is, ahol az árak mindenütt 30 százalékkal olcsóbbak, mint künt a városban. 


Jóllehet a Népszálló látogatói a legvegyesebb elemekből kerülnek ki, rendzavarás, tolvajlás ugyszólván egyáltalában nem fordul elő. 

A Népszálló gyönyörü, hatalmas ebédlőjében, amelyhez hasonló még a nagy modern luxus szállodákban is alig van Budapesten, csaknem hetenként vannak kulturdélutánok, hangversenyek, előadások, hogy az itt lakók lelki igényeiről is gondoskodjanak, a könyvtár pedig naponta egész nap rendelkezésre áll.