Segélyt kapnak a pápától a budapesti vaggonlakók

A pápa őszentsége Csernoch János hercegprimás utján a közelmult napokban 50.000 lirás adományt juttatott az Országos Menekültügyi Hivatalhoz, a budapesti menekült vaggonlakók segélyezésének céljaira. A Menekültügyi Hivatal az összeg kézhezvétele után azonnal elrendelte a segélyezendők összeirását, hogy a pénzbeli segély mihamarabb kiosztható legyen a vaggonlakók között. 

Munkatársunk felkereste báró Horváth Emilt, a Menekültügyi Hivatal vezetőjét, hogy a segélyezés módja iránt érdeklődjék. Kérdésünkre a következő választ kaptuk: 

– A pápa őszentsége ötvenezer lirás adománya nem aminthogy egyes lapok irták, a menekülteknek általában, hanem kifejezetten a budapesti vaggonlakóknak szól. A segélyezési főosztály, Tarpai Miklós alispán vezetésével már hozzá is látott a segélyezendők összeirásához. Az összeirás természetesen a vaggonlakók testületével egyetértésben történik, hogy csakis azok részesülhessenek segélyben, akik arra feltétlenül rászorulnak. A segélyek kiosztásánál a legfőbb szempont az, hogy ki mennyire szenved szükséget. 

– Az összeirás alkalmával figyelembe vesszük az illető anyagi viszonyait, családi körülményeit és főként a családtagok számát. Az igényjogosultakról szóló kimutatás elkészitésére augusztus 3-áig adtam haladékot és igy a segélyt remélhetőleg 4-én vagy 5-én ki is osztjuk. 

– A cél természetesen az, hogy a hosszadalmas eljárást elkerüljük és a magas adományozó intencióhoz hiven gyorsan, idejében nyujtsunk segitséget. Az adomány mintegy 4-500.000 koronát tesz ki. Számitásunk szerint körülbelül 650 család részesülhet ebből az összegből. Hatszáztól ezer koronáig terjedő segélyt fogunk kiosztani, mert kisebb összegekkel a menekült vaggonlakók, akik annyira ki vannak fogyva mindenből, mit sem kezdhetnének.