Az ügyészség beszerezte a somfabotokat a botbüntetéshez

Szeptember hó 29-én jelent meg a hivatalos lapban a vagyon és a hatósági személyek hatályosabb védelmére vonatkozó uj törvény, amely még aznap életbelépett. A törvény értelmében nem csak az árdrágitók kaphatnak botbüntetést, hanem 25 bot jár azoknak is, akik rosszhiszemüleg vagyoni büncselekményt követnek el.

A tolvajok, zsebmetszők, betörők, továbbá az uzsorások, orgazdák, csalók és sikkasztók, nemkülönben azok, akik csalárd vagy vétkes bukást követnek el, a megfelelő szabadságvesztés büntetésen felül botbüntetést is kapnak. A kir. ügyészség már intézkedett a büntetés végrehajtásához szükséges somfabotok beszerzéséről, amely a törvény szerint 2 centiméter vastagságu lesz.

Mult hó 29-ike óta a budapesti büntetőtörvényszéken igen sok tolvaj felett mondtak ítéletet, azonban a botbüntetést még nem szabták ki, mert bár a törvény életbelépett, annak végrehajtási rendeletét az igazságügyminisztérium még nem adta ki. Ez a végrehajtási rendelet e hét folyamán feltétlenül elkészül és akkor a biróság is alkalmazni fogja a tolvajokkal szemben a botot.