Sipőcz polgármester a főváros pénzügyeinek rendezéséről

Sipőcz Jenő dr., a főváros uj polgármestere székfoglaló beszédében a legfontosabb teendőként a főváros háztartásának rendbehozatalát jelölte meg. Hogy milyen módon kivánja a félrebbillent pénzügyi mérleget helyreállitani, arról a Hétfői Hirlap munkatársának a következő kijelentéseket tette:

– Természetes, hogy legelső teendőm a főváros sulyosan megzavart háztartásának rendbehozatala lesz. Enélkül lehetetlen bármilyen programmot is megvalósitani. A hiba főként abban keresendő, hogy a bevételek ezideig nem fedezték a kiadásokat és a hiányt mindenkor kölcsönpénzzel kellett pótolni. A bevételek elégtelenségének oka pedig az elavult adórendszerben keresendő.

Az egyenesadó alacsony pótlékolása, amely nem is terjed ki minden adónemre, valamint a fogyasztási adó későbbi kontingentálása szük határok közé szoritotta a főváros bevételeit. Ezen megfelelő adóreformmal kell segiteni, amely természetesen a kormány jóváhagyásától függ. Az uj fővárosi adóreform keretében főleg arra kellene törekedni, hogy a jövedelemadónak, valamint a nyereségadónak progressziv alapon való pótlékolása megengedtessék. 

– Az utóbbi nemcsak pénzügyi, hanem szociális szempontból is igen fontosnak tartom. A mint tudjuk, a háborus konjunktura meg nem engedhető vagyoni eltolódásokat és felhalmozódásokat idézett elő. Ez azután jogos elkeseredést váltott ki a középosztály és az alsóbb néposztályokból, amelyek megfeszitett munkával is alig képesek a mindennapi életszükségletet megszerezni. 

– Ezekből a vagyonokból kellene a főváros számára jövedelmet teremteni. Ha ez sikerül, ugy megfelelően kiegyenlitődik az előbb emlitett szociális igazságtalanság, sőt ezen kivül a türhetetlen drágaság csökkentésére is alkalom nyilna. 

– A fogyasztási adók ellen több szempontból tehető ugyan kifogás, de ezek a mai körülmények között annál is inkább nélkülözhetetlenek, mert a népesség emelkedésével lépést tartó adónem dus bevételt hajtana a főváros pénztárának.