Engedély kell a gabona kocsin való szállításához is

A közélelmezési miniszter október 7-iki rendeletével engedélyhez kötötte mindenféle gabonának (búza, rozs, kétszeres, árpa, zab, köles és tengeri) s azok örleményeinek kocsin a város vagy község területén kívül eső helyre való szállítását.

Az engedélyt 10 métermázsa súlyig az előljáróság adja.
A demarkációs vonaltól számítva 20 kilométernyi területen belül az előljáróság csak 5 métermázsa súlyig adhat engedélyt. Nagyobb mennyiségek szállításához az előljáróság útján a közélelmezési minisztériumtól kell kérni engedélyt. 

Az engedély egy napig, nagyobb távolság esetén két napig érvényes.
A megérkezés helyén az engedélyt át kell adna az előljáróságnak. Ha valaki vetés céljából akar gabonát szállítani, akkor a vetés helyének előljárósága által kiállított igazolvánnyal tartozik igazolni, hogy ott bevetendő területe van, de vetőmagja nincs.

A vasuthoz való szállításhoz nem kell külön engedély, ha van vasuti szállitási igazolvány. Malomba való szállítás esetén az őrlési tanusítványt, visszaszállítás esetén pedig az őrlési tanusítvány ellenörző szelvénye felmutatása elegendő. A szállítási engedélyért egy koronát kell fizetni.