Faluszövetségi nagygyűlések Tolnamegyében

A Falu Országos Szövetség vasárnap Szekszárdon tartott nagygyűlést, ahol Rubinek Gyula kereskedelmi miniszter több ezer főre menő tömeg előtt hirdette, hogy a falvak népének egy táborban kell tömörülnie. A politika ne válassza el a falu lakosságát.

A Faluszövetség gazdaságilag és erkölcsileg akarja megerősíteni a nemzet legerősebb rétegét, hogy az ország újbóli visszaszerzése előkészíttethessék.

Marschall Ferenc, Ruffy Pál és Haypál István beszéltek még a nagysikerű gyűlésen, melyet Klein Antal főispán zárt be szép szavakkal.

Délután Magyarország egyik legszebb falujában, a szomszédos Mözs községben tartott a szövetség nagygyűlést, ahol Balogh József esperes-plébános lelkes megnyitója után szólt Rubinek miniszter a hazafias sváb polgárok előtt. Kifejtette, hogy Magyarország sohasem tagadta meg a másnyelvű magyar polgárság azon jogát, hogy anyanyelvét szabadon használhassa. A mözsiek gyönyörű példáját nyújtják annak, mint lehet valaki német anyanyelvvel kuruc magyar.

Lukovich Aladár, Steuer György és Renczes János képviselő mondtak szép beszédeket, melyek után a mintaszerű község tejszövetkezetét látogatták meg a vendégek. Este a mözsiek megvendégelték a nagyszámú vendégsereget.