A kommunisták budapesti kémei

A népbiztosok pörének tárgyalása során x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x tárgyalási teremben az izgalom hullámai elcsendesedtek, de nem nyert elintézést a dolog bünügyi része.

A leleplezés, mint ismeretes, ugy történt, hogy Aczél Imre dr. főügyész-helyettes előadta a nyilt tárgyaláson, hogy a hatóság emberei elfogtak egy Natonek Mihály nevű embert, aki egy csomagot, melyben több irat volt, akart Bécsbe csempészni. A csomagot Nagy Mihály dr., az egyik népbiztos védője küldte, aki azonban megneszelte a veszedelmet és idejében megszökött. Natonek, mint tudósítónk jelenti, azóta Budapestre kisérték és itt a főkapitányságon őrizetbe vették. Egy ideig a detektívek foglalkoztak ügyével, amelyet most a főkapitányság politikai osztálya vett át, ahol Mikla Sándor dr. rendőrkapitánynak osztották ki az ügyet. A rendőrkapitány, a holnapi nappal kezdi meg Natonek kihallgatását, amelyet követni fog egész sereg kihallgatás, amelyeknek eredményétől függ a rendőrségi intézkedése.

A főkapitányságon teljes titoktartással kezelik az ügyet s hivatalosan nem adnak felvilágosítást. Annyit azonban sikerült megállapítanunk, hogy a csomagban, amelyet Bécsbe akartak csempészni, két rendkivül fontos és sokakra nézve kompromittáló irás van. Az egyik egy levél, amelyet arról szól, hogy Zsófi néni (Kunfi Zsigmond) küldjön ujabb 200.000 koronát s egyuttal közli, hogy a pénzért Natonek fog Bécsbe menni, esetleg még egy megbizható emberrel, s a pénzt itthon egy bizottság fogja kezelni.

A levél közli ezen bizottságnak a névsorát is, de mindenkit csak keresztnevén nevez meg. A másik irat egy helyzetjelentés, amely foglalkozik a itteni állapotokkal, melyben mindent pontosan leír. A tartalmából nyilvánvaló, hogy a helyzetjelentés csak egy folytatása már az előzőleg is megküldött jelentéseknek. Jellemző, hogy sok tekintetben megbizható adatok is vannak benne, ami ezt mutatja, hogy Nagy Mihály dr.-nak a helyzetjelentés készítőjének kémei és besugói voltak igen előkelő helyeken. A helyzetjelentésben is egész sereg név szerepel, de mindenki csak keresztnevén említve, x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x Ezt az iratot Vilma néni (Böhm Vilmos) akinek címezve volt, természetesen már nem kapta meg.

A főkapitányságon előreláthatóan még napokig fog tartani a kommunisták titkos futárjának és bünös társaságának kihallgatása, s kétségtelen, hogy a kihallgatások során igen sulyos dolgok fognak kiderülni egyes kompromitált személyekről. A rendőrségen az ügy igen jó kezekben van, s minden remény meg van rá, hogy a Bécsbe menekült magyar kommunisták budapesti kémei és bérencei közül néhány az igazságszolgáltatás kezére kerül.