Német blokktól fél Franciaország

Páris, szept. 26.

A Liberté hosszabb cikkben tárgyalja az osztrák kérdést. A brüsszeli értekezletnek elsősorban Ausztria rendkivüli inséges helyzetével kell foglalkoznia. Ausztria nyomoruságának beható részletezése után a cikk így folytatódik:
Csak három megoldás lehetséges: a dunai konföderáció, a Németországhoz való csatlakozás, vagy a lassu. halál. Minthogy a népek nem könnyen szánják reá magukat, hogy ölbe tett kezekkel nézzék saját haláluk közeledését, minthogy továbbá a dunai konföderáció elérhetetlen másrészt pedig Ausztria s szövetségeseknél nem találta meg azt a hatályos politikát, pénzügyi és gazdasági segélyt, amelyre számított és amelyet Renner dr. Párisban kért, most a második megoldási lehetőség, vagyis a Németországhoz való csatlakozás terve került ismét előtérbe. Az uj kormányfőnök kötelessége, hogy haladéktalanul tanulmányozza az osztrák helyzetet.

A keresztényszocialisták és a szociáldemokrata ma az egyetlen segítséget abban látják, ha Ausztria csatlakozik Németországhoz. A népszövetségtől Ausztria novemberben fogja kérni a csatlakozási tilalom fölfüggesztését és ugyanakkor kéri Németország a népszövetségbe való fölvételét. Franciaország számára lehetetlen, hogy Németország megnagyobbodásához hozzájáruljon. Önálló Ausztria fönnállása nélkülözhetetlen Európa biztonsága szempontjából.

Franciaország szolgálatot tesz az egész világnak, ha a csatlakozást megakadályozza. Meg kell adni Ausztria számára a lehetőséget, hogy élhessen. Ugy politikailag, mint gazdaságilag támogatni kell őt, mert különben Franciaország előmozdítja, hogy a germán blokk ő ellene összekovácsolódjék.