Az uzsora-bíróság első tárgyalása

Benzin-lánckereskedés

- A Hétfői Napló tudósítójától.-

Az árdrágítóvisszaélések büntetésére hozott legujabb törvény alapján megalakult a budapesti büntetőtörvényszék kebeléken is az uzsorabiróság, amely a mai napon tartja első érdemleges főtárgyalását.

Az ügy, amelyet az uzsorabíróság eldönt, benzindrágításra vonatkozik. Három vádlott szerepel a perben és pedig Bucsek Károly 27 éves r. k. vallásu vegyészmérnök. Danzinger László 28 éves r. k. vallásu mechanikus és Kaiser Zsigmond 56 éves izr. vallásu kereskedő. Az árdrágítási ügy tényállása az, hogy a földmívelésügyi miniszterium Bucsek Károly vegyészmérnök részére 500 kg. benzint utalt ki azzal a meghagyással, hogy a benzin kizárólag mezőgazdasági célokra használható. Az utalvány a Vacuum Oil Comp. r. t.-hez szólott, amelyet Bucsek bemutatott és egyidejüleg lefizette a részvénytársaságnál a benzinért járó 12.235 koronát.

Megkapta a benzint s azt nem használta fel mezőgazdasági célokra, amire kérte, hanem továbbadta ifj. Vas András kápolnásnyéki gazdálkodónak 18.150 koronáért. Az ügyészség vádindítványában kiemeli, hogy a benzin forgalmi korlátozása alatt álló áru és Bucsek vádlott ezt a forgalmi korlátozást kijátszotta, még pedig nyerészkedés céljából. Danzinger László és Kaiser Zsigmond vádlottak voltak azok, akik Bucsek és Vas András között az adás-vételt létesítették, tehát az áru árát, mint nem szükséges közéeső közvetítők megdrágították. közrműködésükkel annál is inkább, mert fejenkint 350 korona közvetítési dijat fogadtak el.

Az uzsorabiróság dr. Nagy Béla törvényszéki biró elnöklésével alakul meg. A vádat dr. Medvegy István kir. ügyész képviseli.