Ausztria - Magyarország 2:1 (2:0)

Hungária-úti sporttelep. – 30.000 néző. – Bíró: Groothoff.
A fátum kiteregette denevérszárnyait a magyar csapatra. S hiába sarkantyúzta véresre a közönség meg-megújuló dührohama, hiába küzdött a második félidőben emberfölötti módon, a hibák, tévedések és bűnök gyászos sorozatát, nem tudta egyetlen heroikus erőfeszítéssel jóvá tenni:

Ausztria válogatott csapata nyílt és reális mérkőzésben legyőzte a magyar tizenegyet, a melynek még mentsége, vigasztalása sincsen. Az osztrák csapat ugyanis nem a szerencse segítségével győzött, nem is azért kerekedett felül, mert néhány akciója sikerült, hanem mert egységesebb, ügyesebben kombináló, energikusabb röviden jobb volt.

Fájdalmas, önkínzó dolog ennek a megállapítása, de a közönségnek, önmagunknak, a jövendő kiépítésének tartozunk vele, mert csak úgy remélhetünk rendszerváltozást, ha nyíltan kertelés, kibúvó nélkül nézünk farkasszemet az igazsággal, a mely oly rettenetes ököllel sújtott le vasárnap délután a magyar futballra.

Orth nem játszott a válogatott csapatban, noha a válogató bizottságban tálcán hozták az engesztelődést s vele a lelkeket megnyugtató megoldást. Tóth lemondta a mérkőzést s így Tibor Lajos, szövetségi kapitány helyettesnek módjában lett volna Orthot valamelyik posztra javaslatba hozni, megalázó meghátrálás nélkül. De nem tette meg.

Szilajon, vakon vágtatott a biztos veszedelembe s csak akkor ocsúdott föl, amikor a közönség a 2:0-ás félidő után „Feszítsd meg”-et kiáltott. Rettenetes percek voltak ezek, komorak, baljóslatúak, villámoktól terhesek. De későn jöttek, amikor már minden elveszett s a mikor a kijózanodás még keserűbbé tette a vereség ízét.

A közönség bosszúálló görög kórusként kísérte a magyar csapat minden mozdulatát, Orthért zúgott, ha szabadrúgást ítélt a bíró a bécsi kapu közelében, Orthot követelte, ha a belső csatárok elhibáztak egy akciót, és majdnem zokogó siráma támadt Orth nevének, amikor Swatosch a második osztrák gólt lőtte. Nem játszott Orth s mégis Orth nevétől volt hangos a tribün, őt kívánták látni, Orth után vágyódtak, akiket kétségbe ejtett a magyar csapat játéka.

A játék lefolyása
(Első félidő)
2 óra 45 perckor Groothoff biró sípjelzésére a következő csapatok állanak fel.

Ausztria: Paczista (Simmertag) – Popovics (Amateure), Blum(Viena) – Fuchs (Amateure), Neubauer (Floridsdorf), Nietsche(Rapid) – Wondrak (Rapid), Bauer (Rapid), Kuthan (Rapid), Swatosch(Rapid), Eckl(Vienna)

Magyarország: Zsák („33”FC) – Vogl II. (UTE), Vogl III. (UTE) – Kertész II. (MTK) ,Szabó (FTC), Blum (FTC) – Braun(MTK), Molnár(MTK), Nikolsburger(FTC), Schaller(UTE), Szidon(UTE)

A helyválasztásnál az osztrákoknak kedvez a szerencse: a magyar csapat kezd enyhe széllel szemben. Kezdés után Braun vezet támadást s lefutása már első percben kornerhez juttatja a magyar csapatok, amely nem hoz eredményt. A következő percben az osztrák balszárny vezet támadást és Eckl éles magas lövését Zsák kornerre védi.

Majd a magyar csatársor vezet támadást, amelyet Nikolsburger offside állása akasztja meg. Az 5. percben Schaller-Szidon támadását az osztrák védelem könnyen szereli. A 7. percben osztrák támadásból Wondrák a kapu fölé lő. A 9. percben az osztrák támadást Vogl II. szereli. A következő percekben a Szabó és Kertész II. foultjai miatt megítélt szabadrugások veszélyeztetik a magyar kaput.

A 15. percben Kuthan kiszökését Kertész II. csak az utolsó pillanatban tudja megakasztani. A 17. percben Kertész II. és Nietsche összefutása alkalmával Kertész II. megsérül, a pályát is kénytelen elhagyni, de rövidesen visszatér. A 20. percben Eckel lefut, beadását Blum készül fogni, de elcsúszik, a labda tiszta helyzetben Bauerhez kerül, de szerencsénkre az ő lábáról is lepörög, s így elmúlik a veszély, mert Wondrák, akihez a labda ezután jut, magasan a kapu fölé lő.

A 21. percben Molnár 20 méteres szép lövését Pacista biztosan védi. A 24. percben Fuchs gáncsolja Shallert, a megítélt a szabadrúgást Vogel II. bombaszerű lövéssel küldi az osztrák kapura, de Pacista, ha nehezen is, mégis védi azt. A 25. percben Vogel II. elhagyva helyét előrehúzódik, nehogy az osztrák csatársor pillanatokra fedezetlenül marad, s ez elég ahhoz, hogy Swatosch a labdát az offsiden álló Kuthanhoz juttassa, aki a megálló magyar védelem és a kapuját emiatt későn lehagyó Zsák mellett a hálóba gurítja azt.(0:1)

A gól után percekig az osztrákok vannak frontban, de Vogel II. helyen van, s így az osztrákok egy kornernél egyebet nem tudnak elérni. A 35. percben Braun lefut, beadását Nikolsburger akarja fogni, miközben lefoultolják; a szabadrúgást az osztrák védelem hárítja el. A 37. percben Vogel III. miatt 20 méteres szabadrúgás, mely a kapu mell jut.

A 42. percben az osztrák támadás Eckl ofside állásán akad meg. A 44. percben Kuthan vezet támadást, a kapu előtt fedezetlenül hagyott Swatoschoz passzol, aki kapásból védhetetlen gólt lő a jobb felső sarokba. (0:2) Az osztrákok az utolsó percben még egy kornert érnek el, amelynek érvényesítésére azonban már nem kerül sor, mert közben az idő letelik.

(A második félidő.)
A második félidőben, mindjárt kezdés után, a magyar csapat veszi át a támadó szerepét, de Braun támadása offsiden akad meg: ugyanez a sors éri különben az osztrákok támadását is a 3. percben. A 4. percben Braun magas beadása a kapu fölé jut. Az 5. percben az osztrákok, a hatodikban a magyarok jutnak szabadrúgáshoz. A 9. percben Braun szép beadása Pacista zsákmánya lesz, míg Szidón beadását Nikolsburger a kapu mellé lövi.

A 13. percben szabadrúgás a javunkra, melyből Braun 25 méteres szép magas lövéssel megszerzi a magyarok egyetlen gólját (1:2). A gól lelket önt a magyar csapatba, amely a közönség buzdításai közepette most támadást támadás után intéz az osztrák kapu ellen – eredménytelenül. A 16. percben Szidon szinte az egész pályán végig egyedül lefut, de beadását nem tudják értékesíteni, mert a belsők nincsenek helyükön.

A 21. percben Neubauer 17 méterről kapu mellé lő. A 22. percben Pacista a 16-os vonalon kívülre viszi a labdát: a megítélt szabadrúgásból Braun a kapu fölé lő. Kuthan könnyű labdáját Zsák védi. A 26. percben Braun magas beadását Nikolsburger toronymagasságban a kapu fölé lövi. A 37. percben Szidon támadása kornert hoz, amelyből Molnár a kapu fölé fejel. A következő percben Nikolsburger – Schaller vezet tetszetős támadást, amelyet az osztrák közvetlen védelem akaszt meg.

A 32. percben az osztrák védelem a 16-os vonalon handset vét, a megítélt szabadrúgást Vogl II. a kapu mellé lövi. A 35. percben Vogl III. miatt szabadrúgás, majd korner. A magyar csapat ezután visszaesik s ismét az osztrákok kerülnek a frontba. Mindamellett a 41. percben még egy alkalom kínálkozik a kiegyenlítésre; ugyanis Molnár egy éles lövését Pacista kiejti, Nikolsburger a hozzákerült tiszta labdát azonban izgatottságában emberbe vágja.

A 42. percben osztrák korner. Az utolsó percben még a mieink támadnak, miközben Groothoff bíró sípja a mérkőzés végét jelzi.