A vérbe fullasztott népgyülés

Namesztó, okt. 24.
Az árvamegyei Nameszto községben az elmult héten a csehek borzalmas vérengzést rendeztek a legionáriusok segitségével. A cseh sajtóiroda hivatalos kommünikét adott ki a véres esetről, amelyet természetszerüen igyekszik lényegtelennek feltüntetni és a legionáriusok szereplését eltussolni. A véres nap lefolyásáról a következőket jelenti a Hétfői Hírlap tudósítója.

A felvidéki néppárt népgyülést hívott össze a községbe, amelyen Gyurcsánszky szenátor, Hlinka és Klima voltak a szónokok. Hlinka beszéde alatt cseh párit ágent-provokatörök és a legionáriusok óriási lármát csaptak, botokkal, bajonetekkel támadtak a szónokra, akik hívei csak nagynehezen tudtak megvédelmezni. A többségben levő csehellenek közönség a támadó legionáriusokat lefegyverezte, mire azok a laktanyába szaladtak, fegyveresen tértek vissza s körülvették a gyülés résztvevőit. Röviddel utóbb ujabb katonai csapatok érkeztek, amelyek a piactér négy sarkán állottak föl.

A legionáriusok verekedést produkáltak, amelynek során a levegőbe sortüzet adtak le. Ezzel egyidejüen a térség négy sarkán felállított osztagok is tüzelni kezdtek, ezek azonban lövéseiket a tömegre adták le, ugy, hogy igen sokan meghaltak, rengeteg sulyos sebesült és számtalan könnyebben sérült maradt a gyülés színhelyén, a többieket pedig fegyverrel vertek szét. A namesztói eset az egész Felvidéken a legvehemensebb elkeseredettséget váltotta ki a tótság soraiban. A felvidéki tót lapok hasábokon ét a legnagyobb fölháborodás hangján tárgyalják a namesztói esetet, amelyről a Slovák legutóbbi számában a következőket írja:
- A magyarokkal ezer évig voltunk együtt és ez alatt a rengeteg idő alatt csak egyetlenegyszer fordult elő köztünk összetűzés. Cernováton, a koalició idején. A csehekkel csak két éve vagyunk együtt és máris számtalan Csernovátot rendeztek, amelyek sokkal véresebbek voltak, mint az akkori. A zsolnai, trencséri, poroszkai, sasvári, namesztói halott tót testvérek vére boszuért kiált az égre.

A friss namesztói hantok olyan szakadást idézetek elő köztünk és a csehek között, hogy azt semmi sem tudja többé jóvátenni. A mi utaink örökre kettéváltak.

A namesztói vérengzés ügyében egyébként a néppártnak sikerült elérni azt is, hogy a cseh hatóságok kezéből kivették a vizsgálatot és azt egy nemzetközi misszió intézi egy francia ezredes vezetésével. Az ezredes már most nyilatkozott és kijelentette, hogy jóllehet a vizsgálat még csak a kezdetén van, de máris bebizonyosodott, hogy a vérengzést a cseh katonák és csehpárti agráriusok agent provokatőrjei idézték elő. Kiderült az is, hogy a gyülés megkezdése előtt Gyurcsánszky néppárti vezér Turócszentmártonban találkozott Duhai volt turócszentmártoni főszolgabíróval, aki már előre jelezte, hogy ma Namesztón meleg nap és verekedés lesz.

Hlinka nyilatkozik a vérengzésről
Kassa, okt. 24.
A Hétfői Hírlap munkatársa beszélgetést folytatott Hlinka Andrással, aki a következőket mondotta az árvamegyei végzetes népgyülésről:
- A námesztói gyülés megtartását pártunk még szeptemberben elhatározta és szabályszerüen be is jelentette. Turdossinban diadalkapukkal vártak, az egyik: "Mindannyian veled vagyunk". a másik pedig "Az autonómiáért!" felírást viselte. Innen mentünk Námesztóra. Beszédem alatt a szokványos közbeszólásoktól eltekintve, semmiféle incidens sem történt. Amint a dobogót elhagytam és a kerten keresztül távozni akartam, puskaropogás zaja ütötte meg a fülemet.

- Általános tumultus és verekedés támadt, a katonák a kaszárnyába futottak puskáikért és visszatérve, lövöldözni kezdtek az oszladozó népre. A lövéseket békésen hazaigyekvő emberekre adták el. Így Juczkuljak Antal szlanicai földmívest 500 lépésről érte halántékán a golyó. Szörnyet halt. Hasonló körülmények között lőttek agyon Főnik Ignácot a keini uton. Sokan sulyosan megsebesültek. Valóságos harc fejlődött ki, a katonák két gépfegyvert állítottak fel a temetőben, talán nekünk szánták, hogy az országuton lekaszáljanak bennünket....