Rövid hírek a politikából

Páris, okt. 17. (Havas)

Londonból jelentik: A bányamunkások sztrájkja teljes egészében folyik és egymillió bányamunkást ölel fel. Lloys George miniszterelnök a nemzethez kiáltványt intézett azzal a felszólítással, hogy a bányamunkások erőszakos eljárására ellentállással feleljenek, amely az ország minden erejét egyesítse. Nincs kétsége, hogy a sztrájk össze fog omlani.

A sztrájk következményei már kezdenek érezhetővé válni. Számos gyárnak meg kellett szüntetnie üzemét, különben Leets és Yerrov ipari kerületekben. Jól értesült körök optimisztikusak. annál inkább, mert a sztrájk a nép körében nagyon is népszerűtlen.

Páris, okt. 17. (Havas)

Londonból jelentik: A szállítómunkások tegnap esti gyülésükön határozatot hoztak, amellyel négy font és hét shilling hetibért követelnek. A határozat szerint a szállítómunkások készek szolidaritást vállalni a szénmunkásokkal.

Oroszország elismerte Finnország függetlenségét.

Páris, okt. 17.

Az előzetes szerződés, amely Finnország és Oroszország között a napokban létrejött, abból az alapelveiből indult ki, hogy Oroszország elismeri Finnország függetlenségét és szuverénitiását. Finnország kötelezte magát, hogy a partvidéken és a Jeges-tengeren semmiféle tengeri hajó-bázist nem épít és nem tart nagyobb hajóhadat 15 hajónál. Ezenkívül lemondott arról, hogy tengeralattjárókat és repülőgépeket szerezzenek be.

A Finn-öböl szigeteit semlegesítik, épp ugy Hollandot is nemzetközi garanciák mellett. Sisterback és Inulf között a parton 20 kilométeren belül semmiféle erőd nem emelhető. Mielőtt a bolsevista küldöttség aláírta volna a szerződést, előbb a következő kijelentést tette, hogy a menekületnek amnesztia adandó. A finn csapatok kiürítik Repolát és Poraiavroit.

Archangelsk kormányzóságban a finnek lakta területek a föderativ orosz állam keretében autonómiát kapnak. A pétervári kormányzóság finn lakói biztosítékot nyernek, hogy nemzeti jogaikat szabadon gyakorolhatják.