Az Eskenásy-család és a kitoloncolási rendelet

Ismeretes, hogy nap-nap után, vagy helyesebben éjszakáról éjszakára tömegesen állítják elő a különböző kerületi kapitányságokra azokat akik 191? Óta költöztek a fővárosba és a legnagyobb szigorral kitoloncolnak mindenkit, akit alkalmatlan idegennek minősítenek. Ilyenféle sors érte az előkelő Eskenásy családot is.

Az Eötvös utca 87. szám alatt lévő lakásukból s VI. ker. kapitányságra állították elő Eskenásy Nachman nagykereskedőt feleségével és két nagykorú fiával. Az Eskenássyak tulajdonképpen spanyol származásu zsidó család, akik aztán Romániába származtak el és Eskenássy Dávid fiai még Giurgiuban (Romániában) születtek.

A fiúk, Dávid és Mór Bukarestből Bécsbe költöztek és ott különböző kereskedelmi vállaltokat létesítettek. Még 1914 előtt Budapestre jöttek és itt is különböző gyárakat és vállaltokat létesítettek. Van az Ó-utca 47. szám alatti fakötőanyagvállaltuk, festék és enyvgyáruk, de azonkívül mindketten tőzsde és gabonabirományosok is.

A VI. kerületi rendőrkapitányságon tárgyalás alá került az Eskenásyak kitoloncolási ügye és képviseletükben dr. Domonkod István nemzetgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a két fiu még 1914. előtt magyar állampolgár volt, az öregek pedig már 15-20 év óta Bukarestből is feljöttek évenkint Budapestre és itt gyógyfürdőket használtak. 1918 óta pedig állandóan budapesti lakosok.

A rendőrség mindezen körülmények ellenére is úgy intézkedett, hogy az Eskenássy-családot a toloncházba vigyék. Saját lábukon kimentek a toloncházba, de nemsokáig maradtak ott, mert a belügyminisztérium elrendelte az ügy sürgős revízióját és egy óra múlva az egész Eskenásy – család elhagyta a toloncházat