Heller Róbert bünügye

Nem kerül statáriális biróság elé


Rendes büntető eljárás itélkezik

- A Hétfői Napló tudósitójától –
A Weisz Anev rejtelmes halála dolgában megindított bünügyben a bünper iratait vasárnap dr. Marócza Dénes királyi ügyész tanulmányozta és ma délelőtt referálta el dr. Sztrache Gusztáv királyi főügyésznek, a budapesti ügyészség elnökének.

A rendőrség ugy tette át az ügy iratait az ügyészséghez, hogy az statáriális eljárás alá tartozik. Az ügyészség tehát elsősorban a gyilkosság büntettére vonatkozó gyanuokokat vizsgálta, mert ha ezek nem lennének kellőképpen alaposak és teljesen indokoltak, ugy a statáriális eljárást az ügyben mellőzni kell.

Figyelemmel arra, hogy dr. Heller Róbert, valamint anyja és a még letartóztatásban lévő Biró János az egész nyomozás során a gyilkosság vádja tekintetében nem tettek beismerő vallomást, ellenkezőleg, heteken keresztül körömszakadtáig tagadtak, figyelemmel továbbá arra, hogy a boncolási jegyzőkönyv a gyilkosság gyanuját majdnem teljes egészében eloszlatta, az ügyészség álláspontja szerint az ügy rendes büntető eljárás alá tartozik.

Ennek folyományaképpen az ügyészség a letartóztatásban lévő terheltek fogvatartása kérdésében tesz inditványt a soros vizsgálóbiró előtt. Ugyancsak a vizsgálóbiró előtt kezdik meg az ügyben szereplő védőügyvédek első érdemleges tevékenységüket azzal, hogy védenceik szabadlábrahelyezését szorgalmazzák.

A postafőtiszt fogva marad.

A Heller-ügynek egyik mellékbajtársa az a bünügy, amelyben Hentz Dezső postafőtisztviselőt letartóztatták. Ez nincs összefüggésben a gyilkossági üggyel, hanem a csalás büntettére vonatkozó üggyel áll kapcsolatban. Hentz előzetes letartóztatását dr. Lengyel Ernő vizsgálóbiró fenntartotta és ezt a végzést a vádtanács is jóváhagyta. Hentz védője most ujabb kérelemmel fordult a vádtanácshoz, amelyben védencének óvadék mellett való szabadlábrahelyezését kérte.