Új kézilámpa

 Eitra-lámpa néven olyan elektromos kézilámpa került forgalomba, a mely az eddigiekhez viszonyítva lényeges haladást jelent. Áramforrása olyan elemekből áll, melyeknek elektródjai amalgámozott czink és ólomszuperoxid, folyadéka pedig hígított kénsav.

Ez az elem már régóta ismeretes. Feszültsége 2-5 Volt, tehát az akkumulátor kapocsfeszültségét is felülmúlja. A telep tokja kiöblösödik, a folyadék erre a helyre ömlik, ha a lámpát elfordítjuk. Tehát használaton kívül az elektródok nem érintkeznek a savval, a lámpa egész égési idejét ki lehet használni tekintet nélkül arra, hányszor és meddig megy, czinkelektródot újjal kell pótolni. Egy czinkelektród 4-5 feltöltés idejére elég.

Mindkét elektród könnyen kicserélhető. A lámpán semmiféle bekapcsoló nincs. Ha a lámpát elfordítjuk, akkor a kénsav visszaömlik az elektródokhoz és az áram megindul. Így a megszakitásbeli szikra elmarad, tehát a lámpa tűzveszélyes helyeken különösen előnyös. Nagyobb teleppel erősebb fényű lámpákat is készítenek. Az Eltra-lámpát az Elektrische Spezialfabrik für Kleinbeleuchtung Berlin-Schönebergben gyártja.
Mende Jenő.