Kmetty bevallotta a terhére rótt cselekményeket

Ujabb esetek – Megtalálták Becker iratait a Britanniában

A vasárnapi nap éppen olyan munkával telt el a rendőrségen, mint ennek a hétnek többi izgalmas köznapja és a Britannia ügyében alkalmazott rendőrtisztviselők a vasárnapi ünnep dacára is tovább folytatták a kihallgatásokat és szembesitéseket az előállitottak ügyében. A főkapitány elrendelte, hogy mindazok a tisztviselők, akik a rendőrgyilkosság és a Bratannia-ügyben dolgoznak, mindenféle inspekció alól mentessenek fel és semmi más munkát ne végezzenek, mint ennek a bonyolult ügynek a kibogozását.

Szombaton éjszaka is razzia volt.


Szombaton éjszaka 18 rendőrtiszt vezetésével Budapest összes kerületében, kávéházaiban, szállodáiban ismét razziát tartott a rendőrség és ennek a razziának az eredménye 40 előállitás volt, közöttük azonban csak hatan voltak katonai uniformisban. Mind a hat katonát még a hajnali órákban kihallgatták és a Britannia-üggyel kapcsolatban csak egyet, Kmetty főhadnagy tiszti szolgáját tartották fogva. Ezzel a tisztiszolgával együtt kézre került az a „zsidó” nevű kutya is, amely állandó réme volt a Britannia-szálló előtt elsétáló utcai közönségnek.

Az éjszakai razzián Svesztics rendőrkapitány ujabb kutatást rendezett a Britanniában és a második emelet egyik szobájában egy vászon irattáskára akadtak, amelyben nagyon sok gyanus okmány, elszámolás, parancs és szolgálati jegy féle irat volt. Az átvizsgálás után kiderült, hogy ez az iratcsomó Beckernek szobájában maradt és Becker tulajdonát is képezi – Becker az a katonai nyomozó, akinek hirhedt szerepe van a Landau-ügyben és akit a Britannia első megszállása alkalmával a katonaság és a rendőrség már kiemelt a szállóból és átszállitotta a Margit-köruti fogházba. Ezek az iratok tisztázni fogják nemcsak a Landau-ügy nagy részét, de több olyan büncselekményt is, amelyeket a rendőrség Becker terhére ró.

Ujabb jelentések

Vasárnap délelőtt a rendőrségen egész sor ujabb feljelentést tettek zsarolásokra és rablásokra vonatkozólag. Az egyik letartóztatott ellen, akinek nevét a nyomozás érdekében nem adjuk ki, százötvenezer korona elrablása miatt adtak be feljelentést. Van egy huszezer koronás ujabb zsarolási feljelentés és egy Ungar nevű volt kávéháztulajdonos feljelentése, akitől szintén nagyon érdekes feljelentés kapcsán egy ujabb zsarolási ügy szerepel, amelyben olyanok is vannak belekeverve, akiket nem sikerült még kézrekeriteni.

Kmetty főhadnagy és a szembesitések


Mint ismeretes szombaton délután szembesitették Kmetty és Pongrácz nevezetű postatiszttel, valamint egy Szűcs nevű magánhivatalnokkal, akik mind a ketten arról tettek feljelentést, hogy Kmetty őket elhurcolta az Albrecht-laktanyába és ott különféle kinzásokkal vallomásokat csikart ki tőlük. A rendőrségen felismerték Kmetty főhadnagyban azt, aki ezeket a kinzásokat végrehajtotta és Kmetty be is ismerte, hogy tényleg ő az, aki ezt a Pongráczot elvitte. Ezen a beismerésen kívül Kmetty nem tiltakozik a benzin-ügyek ellen sem, amelyeknek egész sora érkezett már feljelentésként Kmetty ellen a rendőrségre.

A letartóztatott ébredő magyarok

Megirtuk, hogy a rendőrség magánlaksértés és zsarolás büntette cimén letartoztatta dr. Bárdossy Ernő magántisztviselőt, az Ébredő Magyarok egyesületének titkárát, továbbá Tatay Boldizsár vasúti ellenőrt, Deák Ferenc Károly mérnököt, Stecker Antal máv. tisztviselőt és ifj. Reisz Ottó könyvelőt, akik a mult hét vasárnapján a Lipótvárosi Kaszinó és a központi Demokrata Kör erőszakos lakásrekvirálásában közreműködtek.

Dr. Vásárhelyi Béla vizsgálóbiró mind az öt letartóztatott egyént részletesen kihallgatta, akik valamennyien tagadják a terhükre rótt cselekmény lekövetését. Kijelentették, hogy a rekvirálást nem nézték és abban egyáltalán be nem folytak. A vizsgálóbiró hétfőn délelőtt dönt a fogvatartás kérdésében.

Itt emlitjük meg, hogy az Ébredő Magyarok Egyesületének ill. kerületi csoportjából egy küldöttség jelent meg ma délután dr. Strache Gusztáv kir. főügyész, a budapesti kir. ügyészség elnöke előtt, akinél az öt letartóztatottnak szabadlábrahelyezését kérték. A főügyész azzal utasitotta el a küldöttséget, hogy a szabadlábrahelyezés nem tartozik az ügyészség hatáskörébe. Erre dr. Vásárhelyi Béla vizsgálóbirót keresték fel, aki előtt megismételték kérésüket, annak hangsulyozásával, hogy a letartóztatásban lévő terheltekért erkölcsi garanciát vállalnak abban az irányban, hogy az ellenük folyó bűnvádi eljárás során nem szöknek meg és mindenkor a biróság rendelkezésére állnak.

A vizsgálóbiró közölte a megjelentekkel, hogy a szóban forgó ügyben csak a törvényes eljárást követi és az iratok tüzetes és gondos áttanulmányozása után dönt a fogvatartás vagy szabadlábrahelyezés kérdésében.