Szavazással veszik fel Ausztriát a népszövetségbe

Genf, dec. 12.
A genfi szövetségközi tanácskozásokon a közeli órákban dől el, hogy Ausztriát felveszik-e a népek szövetségébe. Az eddigi általános hangulatból itélve, a döntés már biztosra vehető és Ausztria a népszövetség tagja lesz, mindazonáltal a formaság és a törvényesség kedvéért szavazás utján döntik el a felvétel kérdését.

Rovell (Kanada) a washingtoni munkásértekezlet határozatát olvassa fel és rámutat arra, hogy Ausztria teljesitette a népszövetségbe való felvétel feltételeit. Rendkivül fontos, hogy ebben az országban ujból helyreállitassék astabilitás és a termelés. Ausztria döntően indokolja a kérvény kedvező elintézését.

Take Janescu szintén Ausztria barátja lett. Azt mondja, hogy Ausztria és a régi habsburgi birodalom között abban van a lényeges különbség, hogy Ausztria megvált Magyarországtól, a monarchia rossz szellemétől. Ausztria meggyőzte tegnapi ellenségeit s olyan morális állapotban van, amely biztositja, hogy adott szavához hű marad. A habsburgi-háztól és Magyarországtól megszabaditott osztrák nép megérdemli azt a bizalmat, amelyet iránta tanusitanak.

Henessy (Franciaország) hangsulyozza, hogy Ausztria gyökeres megváltozása kétségtelen. Az osztrák nép bebizonyitotta, hogy demokratikusan akar élni.

Miután Fischer ( Anglia delegátusa) megtette ismert inditványát, amely a felvétel ügyében döntő volt, kijelentették Branting és Carnebecke, továbbá, Dánia, Norvégia, Olaszország és Japán megbizottai, hogy támogatják az inditványt, mire Cannous ( Chille ) azt a nézetét fejezte ki, hogy a szavazást mégis tartsák meg, nehogy olyan precedenst alkossanak, amely későbbi esetekben zavart okozhatna.