UTE - MTK 1:0 (0:0)

Népsziget pálya. – 10.000 néző. – Bíró: Fiedler Konrád.
Hatalmas csattanóval zárult az őszi futball-kampány. Az UTE csapata vasárnap egy végtelenül izgalmas mérkőzésben, amelyben utolsó leheletéig bátran és keményen küzdött, legyőzte az MTK-nak fényes technikájával, de valósággal elpuhultan játszó legénységét. A meglepő győzelmet az tette mód fölött értékessé, hogy vitán felül álló módon megérdemelt volt.

Az újpesti csapat győzni akart s ez a győzni akarás, az energiának és elszántságnak teljessége tartotta benne a lelket, amikor az első félidőben elkeseredett védekezésre szorult s ugyancsak ez az akarat, a mi sokkal több volt a lelkesedésnél, adott neki erőt a győzelem megtartásához.

Milyen más volt ezzel szemben az MTK-nak tömjénfüsttől elkábított csapata. Milyen szánalmas volt az első félidőben csillogtatott technikai fölénye, amely kizáróan az unalomig forszírozott kombinálásban merült ki, sokkal jobb volt ebben a félidőben az MTK csapata s még sem tudott egyetlen gólhelyzetet csinálni – lehet-e ennél lesújtóbb kritikát mondani.

A játék lefolyása
Az UTE kezd nappal szemben, s azonnal támadólag lép fel. Kropacsek hibájából már a 2. percben korner veszélyezteti az MTK kapuját. Majd az MTK nyomul fel. Orth mesteri labdaadogatása frontba veti a kék-fehérek csatárait, de a kapu közvetlen közelébe nem sikerül eljutniuk.

Vagy túl sokat adogatják egymásnak a labdát, vagy pedig egyénileg kísérleteznek a csatárok; mindkét esetben a labda végül is az UTE védők zsákmánya lett. A mintegy 10 perces MTK offenzíva után, amelyet legjobban az jellemez, hogy a csatárok egyetlen komoly lövést sem küldtek az UTE kapujára.

A 25. percben Senkey hibájából Paniusz megszökik, centerezett labdája Schallerhez került, aki centiméterekkel a kapu mellé lő, Priboj és Seldon egyéni lejutásait az utolsó pillanatban szereli az MTK védelem. A félidő vége felé az MTK még egy erőteljes rohamot kísérel meg, de kornernél egyebet elérni nem tud.

A második félidő kezdetén a legtöbben az MTK technikájának érvényesülését várták a nehéz talajon, ehelyett az UTE feküdt bele feltüzelve játékba, míg az MTK játékosok meglepő lélek nélkül mozogtak. A 3. percben Paniusz vezet támadást, középre adott labdája Shallerhez, onnan Pribojhoz kerül, az MTK védelem pillanatnyilag habozik, miközben Priboj mintegy húsz méterről megszerzi csapatának a győzelmet jelentő gólt; a labda Kropacsek kezét érintve jut a hálóba. (1:0)

A gól felvillanyozza az UTE-t, ellenben teljesen megzavarja az MTK-t. Előbb Kertész meg előre a csatársorba, s Molnár játszik halfot., majd negyedóra játék után Kertész II. centerhalfot, Orth centercsatár és Károly jobb halfot játszik. A csapat azonban így sem tud érvényesülni. Károly mellett az UTE balszárnya a legnagyobb könnyedséggel fut meg, s Schaller és Seldon góllal fenyegető támadásai csak a nagy sárban feneklenek meg.

A félidő közepétől kezdve az MTK-t látjuk ismét frontban, de míg támadásai kivétel nélkül erélytelenek, lendület nélkül valók voltak, addig az UTE ritkább támadásai mindenkor lövéssel végződtek s komoly veszély jelentettek az MTK kapujára, MTK támadás közben jelzi a biró a játék végét, mit az UTE hívók ezrei hatalmas üdvrivalgással vesznek tudomásul.