Ujabb botrány Szerbiában

A belgrádi udvar mindig táplált egy csomó pletykát. Sokszor nem is üres pletyka volt, a miről széltében beszélnek. Egy darab hamísitatlan Kelet maradt ott s az erkölcsi érzék nem tudott kifejlődni sem közügyekben, sem a polgári, sem családi életben.

A botrányos dolgokat szinte nehéz elmondani. Belgrádban egyébiránt arról voltak meggyőződve, hogy a király váratlan házasságát lovagias tisztesség tette sürgőssé. Sándor király aztán trónbeszédben is tudatta népével, hogy a királyi család örvendetes eseményt vár. Sőt az alkotmányba is fölvétetett egy pontot, mely szerint Szerbiában a trónöröklésre az Obrenovics-család leánysarja is jogosult.

Keresztapának a király a czárt kérte föl, a ki a komaságot el is fogadta. Az örvendetes családi eseményt május elejére várták, a jeles franczia és orosz orvosok érkeztek Belgrádba, nagy fizetés mellett. Az orosz czár is egy híres orvost a maga költségén küldött.

Május 17-ikén, miután előtte való napokban bámulatba ejtő dolgokat beszéltek, s a külföldi lapok meg is írták, a szerb kormány hivatalosan tudatta a hatalmak belgrádi képviselőivel, hogy egyelőre nem lesz keresztelő.

Az orvosok tévedtek. A czárt is értesítették a fordulatról.  Masinné- félrevezette a királyt és koholt mesével erőszakolta a házasságot. Az volt a terve, hogy nővérének, Petrovicsnénak gyermekét csempészsze be mint sajátját a királyi családba.

A kiszemelt és várvavárt gyerek azonban halva született. Sztegirev közvetlenül megérkezése után megvizsgálta a királynét, azután Sándor királynak megmondta, hogy a királyné nincs áldott állapotban. A király nem adott hitelt a pétervári tanár állításának.

A királyi lakban a legutóbbi napokban rendkívüli jelenetek voltak. Caulet párisi szülészmester, a kit Draga királyné még abból az időből ismert, a mikor Natalia királynénak udvarhölgye volt, a legnagyobb határozottsággal állította, hogy a királyné lebetegedése legközelebb várható.

Sztegirev konokul tagadta, s franczia társával összeveszett. Május 16-ikán több orvos ujra jelentette, hogy előkészületekre semmi ok.  Szerbiában minden hírben kételkednek, mely a királyi lakból jön. A lakosság el van keseredve az ámítás miatt.