A kishaszonbérletek meghosszabbítása

A hivatalos lap közli a mezőgazdasági kishaszonbérletekről és a legelőkről kiadott új kormányrendeletet, amely szerint a húsz katasztrális holdat meg nem haladó azok a bérletek, melyek földmíves hadirokkant, hadiözvegy vagy hadiárva kézen vannak és 1922. márc. 31-ike előtt járnak le, az 1921/22. gazdasági év végéig meghosszabíttatnak, ha az illető haszonbérlőnek 20 katasztrális holdnál nagyobb saját földbirtoka nincsen.

Az ilyképen meghosszabbított haszonbérletek után az 1921/22. gazdasági évre is rendszerint azt a haszonbért kell fizetni, amely az 1920/21. gazdasági évre jár. Ha azonban a haszonbér a szokásos haszonbérekben vagy a méltányosságnak meg nem felel, annak birói úton való ujabb megállapítása is kérelmezhető, de csak a gazdasági év vége előtt legalább egy negyedévvel. 

Mindezek a rendelkezések az alhaszonbérletekre és a legeltetés céljaira átengedett területekre is alkalmazandók. A rendelet továbbá lehetővé teszi, hogy szükség esetén a közigazgatási bizottság gazdasági albizottsága a kisgazdák és földmunkások állatainak legeltetésére ujabb legelőterületek átengedése iránt intézkedjék.

Kimondja továbbá a rendelet, hogy a haszonbérleti szerződéseknek az alhaszonbérbeadást tiltó rendelkezései az 1921/22. gazdasági évre oly kishaszonbérlővel szemben, aki földmíves, hadirokkant, hadiözvegy vagy hadiárva, nem érvényesek s hogy haszonbérlet meghosszabítására nem tarthat igényt az, aki a földreform kapcsán másutt kap megfelelő földet.