Az ipari munka szabályozása

A munka és a munkás védelméről alkotandó új törvényjavaslatokról dr. Papp Dezső kereskedelemügyi államtitkár a következőképp nyilatkozott: 

„Törvényileg szabályozzuk az ipari és kereskedelmi vállalatokban alkalmazott magántisztviselők, kereskedősegédek stb. szolgálati viszonyát. Az eddigi hézagos intézkedéseket kiegészítve egységes, nagyszabású törvényben fogjuk kodifikálni. Az alkalmazott érdekeltség nagy örömmel fogja üdvözölni ezt a fontos törvényt. 

A fiatalkorú munkások, munkásnők, női alkalmazottak védelmét szabályozza egy másik törvényjavaslat. A javaslat bizonyos veszélyesebb üzemekben szabályozza a fiatalkorú munkások és munkásnők foglalkoztatását, sőt némelyikből teljesen kivonja őket. 

Egy törvényjavaslat a testi épség és egészség védelméről szól.
Mindenféle üzem minden munkására, tehát nemcsak a fiatalkorúakra vonatkozik a javaslat és az üzemben alkalmazandó biztonsági berendezések és elővigyázati rendszabályokról intézkedik részletesen. Ezzel kapcsolatban törvény fogja szabályozni az iparfelügyelet reformját. Az iparfelügyelet ma szűk körre: kizáróan a gyáriparra van statuálva, pedig éppen a kisipar, kézműipar terén, sőt az irodákban, üzlethelyiségekben is érvényesíteni kell a felügyeletet. A törvényjavaslat női segédiparfelügyelőket és munkásokat is alkalmaz az ellenőrzés keretében. 

Külön törvény készül a munkaidőről.
Ez egyike a legnehezebb kérdéseknek, mert a külföldön általában elfogadott nyolcórás napi munkaidővel szemben a hazai üzemekben törvényileg még nincs szabályozva a munkaidő kérdése. Az elkövetkező szabályozás annál fontosabb, mert elejét veszi annak, hogy a munkaidő kérdése miatt a közgazdaságra káros küzdelmek, sztrájkmozgalmak következzenek be. Ezzel kapcsolatos az ipari segédek és gyári munkások szolgálati viszonyának s az ipari munkának szabályozása.”