A gyáriparosok irredentája

A Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége tegnap délelőtt tartotta meg ezévi rendes közgyülését. A közgyülésen a közgazdasági és ipari élet számos előkelőségén kívül megjelent Hegedüs Lóránt pénzügyminiszter is. 

Chorin Ferenc elnöki megnyitója után Hegedüs Lóránt mondott beszédet.
Szemére vetik – mondotta beszédében – hogy kötött marsrutával dolgozik. Azonban a pénz értékének megjavitását másképpen, mint kötött marsrutával nem oldhatja meg. A valuta stabilizációját oly értelemben kell felfogni – ugymond – hogy a bankóprés megállitásával megakadt a valuta további rothasztásának a folyamata és máris sikerült az uj államjegyek iránt bizalmat kelteni és biztositani azt, hogy az államjegyre való átmenet a bankjegyrendszerről minden megrázkódtatás nélkül történjék. 

– A pénz igazi stabilizációja csak akkor következik be, ha az államok között ujra helyreáll a szabad kereskedelem. Rá fognak jönni a győzők és a legyőzöttek, hogy a világ nyomorusága szolidáris és a háboru ütötte sebeket csak együttes erővel lehet meggyógyitani. 

– A magyar korona értékének annyira kell megjavulnia, amennyi a belső értéke. Magyarországnak uj történelmi hivatása van. Oroszország összeomlott és igy megszünt Magyarországnak az az európai érdekü szerepe, hogy az északi és déli szlávokat elválasztja egymástól. El fog jönni az idő azonban, – folytatta a pénzügyminiszter – amikor Oroszország ujból talpraáll és a magyarságra ujból történelmi szükség lesz, hogy régi egyensulyozó szerepét ujból betöltse.

De Magyarországra más gazdasági tekintetekből is nagy szüksége van Európának. Magyarország nélkül nem lehet megoldani a nyugateurópai államok munkanélküliségének kérdését. Magyarországnak a hivatása ma az, hogy Középeurópában egy oly pénzügyi rendszert teremtsünk meg, amely fix relációt és szabad forgalmat biztosit. Ezt minélkülünk megcsinálni nem lehet, csak mivelünk. 

A pénzügyminiszter nagyhatásu beszéde után Fenyő Miksa dr., a GyOSz igazgatója szállt szembe azzal a fölfogással, hogy valutánk céltudatos javitása a kereskedelem és a termelés hátrányára lenne. Majd a harmadik vagyonváltság javaslattal foglalkozott behatóan, amelyet elvi és gyakorlati szempontból vont birálat alá. 

Ezután az előterjesztett igazgatósági jelentések és a zárszámadások jóváhagyását követőleg Chorin Ferenc elnök bejelentette, hogy a Magyarországtól elszakitott országrészek területein levő gyárak és gyárigazgatók, akik eddig tagjai voltak a szövetségnek, azt az óhajukat fejezték ki, hogy továbbra is a szövetség tagjai maradhassanak. A trianoni békeszerződéssel szemben ez lesz a valódi irredenta politika, a gyáriparosság irredentája.