A varjak

Kárognak a varjak. Meglepő összhangban, csodálatosan együttérző harmóniában. Mintha csak egy karmester vezényelné ezt a öntudatos, egységes koncertet. Garami Ernő lapot indít Bécsben. Lovászy Bécs és Pécs közt keringi az ő belgrádi táncát, Linderék és Hoffmann Ottóék szerb megszállás alatt akarják tartani Baját és Baranyát valami torz autonómia cégére alatt. Budapestben Varjassyék és Jásziék indítanak lapot. Ezek az uj szólístái annak a hangversenynek, amelynek régi brácsása Göndör, nagybőgőse a Bécsi Magyar Ujság, fuvolása Gábor Andor, cintányérosa Kunfi és Böhm-Nimoli, hegedűsei a levitézlett bolseviki apostolok Pogány Napoleontól Rudas elvtársig.

Jön a tavasz. Megmoccanik az orosz kolosszus és íme már itt cincognak az előhírnökei, megérkezett már a katonabandájuk. Garamitól Rudasig játszák a Vorspielt az eljövendő orosz jelenéshez. Hát egy kicsit korai még e muzsika. Hiába kukorékolnak a kakasok, nem érkezett még el az ő hajnalhasadásuk. A nemzetközi emigránsokat értjük, de mit akarnak a hazafiak: Lovászy, Hoffmann, Varjassy és a többi?

A jogrendért küzdenek és a konszolidálatlanság ellen. De vajjon kell-e ezért és ez ellen ugy küzdeni – kinnt – mintha itthon szörnyűségek történnének? Nem tekinthetünk vissza a közelmultra, nem is szépítjük azt. A kommün bukása után csunya dolgok robbannak itt ki. Szégyenletes visszaélések, sajnálatos kegyetlenkedések és semmivel sem menthető magánakciók. De ma?! Ma igazán teljes a rend.

Ma senkinek a hajaszála meg nem görbül. Ma olyan a biztonság, mint a békében volt. Ma nagyobb és garantáltabb a rend és nyugalom, mint akármelyik szomszédunknál. Hegedüs szabaddá tette a forgalmat és megindította a pénzügyi konszolidációt. Belitska betetőzte a hadsereg szubordinált fegyelemezettségének teljességét. a kormányzó a kegyelem és bünbocsánat folyamatát megindította.

Tessék csak összehasonlítani ez állapotokat a Károlyiék uralmával, akik eltiporták a sajtó szabadságát, ránkszabadították a matrózokat és intézményesen bevezették az internálást. A kommunizmus Leninfius, vagyonelkobzós. Szamuelis rendszerével. Azok forradalmak voltak. Idáig élt még nálunk is a forradalom csökevénye. Ma azonban rend van, békülékenység, alkotmányosság. Még nem teljes minden, de legjobb uton vagyunk a konszolidáció teljes kifejlődéséhez. Miért kárognak hát most a varjak? És miért kárognak kinn?

Bizony varjak azok és hisszük, nem nézi őket senki másnak. A legkevésbbé a felkelő nap chanteclairjének.