Francia készülődés a keleti veszedelem ellen

A párisi lapok burkoltan ugyan, de érthető céltudatossággal megmondták, hogy a megbukott kormány legnagyobb büne az volt, hogy eddigelé még nem tette meg azokat az intézkedéseket, melyeket a kamara december 4-iki ülésében elhatározott e keleti veszedelem feltartóztatására. A francia külügyi bizottság sir Henry Wilson tábornagyot, az angol vezérkar főnökét Londonból Kölnbe kérette, hogy ott a francia küldöttekkel bizonyos dolgokat közvetlenül tárgyaljon s ezután Párisba menjen, hogy résztvegyen a szövetséges miniszterelnökök január 19-én tartandó konferenciáján.

A franciák maguknak akarják vindikálni a bolsevizmus Európából való kiüldözését és ezért már most intézkedéseket tesznek a bolsevisták megfékezésére. Kievből érkezett utasok ugyanis azt mondják, hogy Kiev városát minden oldalról körülfogták az antibolsevista csapatok és hogy Kievtől keletre, nem messze a várostól, az ellenforradalmárok felszakították a vasuti sineket.

Az ellenforradalmárok magukkal vittek 26 vaggon ipari cikket, amelyet a szovjet kormány élelmiszerkárt akart becserélni az orosz parasetoknál. Az ellenforradalmárok ezenkívül elfoglalták még Radomislt és Vaszilkovot is. Ezeknek segítségére a francia kormány külön expediciót szervez, mert bebizonyosodott, hogy a Wrangelnek ígért, de meg nem küldött segítség elmaradása okozta a bolsevikiek megerősítését és Wrangel haderejének szétforgácsolását.