Teleki kiengesztelő politikája

Azok a politikai nyilatkozatok, amelyek az uj esztendővel kapcsolatban elhangzottak, az ország sulyos külső és belső helyzeténél fogva az idén különös jelentőséggel bírnak és következményeiben, hatásukban maradandóbbaknak látszanak az elmondott szónál. A kormány tagjai testületileg üdvözölték a kormányzót, aki a miniszterelnök beszédére adott válaszában a szomszéd országokhoz való viszonyunkról szólott és a magyar politika jövendő irányát, célját a szociális béke megteremtésében és gazdasági ujjáépítésében jelölte meg.

A kormányzópárt nevében Hermann Miksa képviselő üdvözölte Teleki Pál gróf miniszterelnököt. Hermann jól átgondolt, nemes érzéstől fütött beszéde után a miniszterelnök nagyszabásu, a kül- és belpolitika minden problémájára kiterjeszkedő beszámolót és egyuttal programot is adott. Bejelentette, hogy a munkáskérdés megoldásához a legközelebbi jövőben hozzáfog a kormány és a szociáldemokrata szakszervezetek rövidesen ujból megkezdhetik müködésüket, amelyből azonban kizárják a politizálást.

Közölte a miniszterelnök azt is, hogy az amnesztiarendelet természetesen kiterjed azokra a megszállott területekre is (Baranya, Bácska) amelyek csak ezután fognak felszabadulni.

A pártvezérek közül a kisgazdapárt nevében Barta-Szabó József üdvözölte Rubinek Gyulát, a keresztény párt nevében pedig Bernolák Nándor Haller Istvánt, Rubinek bölcs mérséklettel nyilatkozott az aktuális kérdésekről, Haller szónoklatából viszont kicsendült a tárcanélküli elkeseredés. Az intranzigens keresztény irányzat mellett való kitartásra és a választásokra való készülődésre buzdította híveit.

A kormányzónál
A kormány tagjai ujév napján délelőtt 10 órakor megjelentek Teleki Pál gróf miniszterelnöknél, akit az ujév alkalmából a miniszterek nevében Hegedűs Lóránt pénzügyminiszter üdvözölt, Teleki Pál gróf miniszterelnök szíves szavakban köszöntötte meg az üdvözlést, majd a közélet aktuális kérdéseiről tárgyalt a kabinet tagjaival.

Féltizenegy órakor a miniszterelnök és a kormány tagjai átvonultak a kormányzóság épületébe, ahol Horthy Miklós kormányzó fogadta őket testületileg.

A kormányzót a kormány és nemzetgyülés nevében Teleki Pál gróf miniszterelnök üdvözölte.

A miniszterelnök üdvözlésére Horthy Miklós kormányzó válaszolt, kijelentve, hogy belpolitikánk legfontosabb kérdése ma a konszolidáció és különösen gazdasági helyzetünk megerősödése. Szilárd akarattal kell nekifognunk, hogy minden segítőforrásunkat és energiánkat gazdasági helyzetünk javítása érdekében érvényesítsük. Ha kitartunk, célt is érünk.

A beszéd elhangzása után a kormányzó hosszasan elbeszélgetett a kormány tagjaival.