A sévresi békeszerződés reviziója

Bécs, febr. 13.
A törökök, bár fegyveres erőveé nem tudták kierőszakolni a sérvesi lealázó béke revizióját, mégis, mint Bécsből jelentik a Neue Freie Pressenek, diplomáciai uton több sikert aratnak. Olaszország ugyanis a párisi február 4-iki értekezleten elért sikerektől felháborodva, diplomáciai uton igyekszik a sévresi béke revizióját előkészíteni.

A tett lépések azzal kecsegtetnek, hogy Asserbeidsan kán függetlenségét elismeri, el fogják ismerni a fekete-tengeri hajózás teljes szabadságát és a kikötő nemzetközi igazgatását visszaállítják. Batum kikötőt pedig az említett tengerszoros és kikötők mellett hasonló sorsban részesítve, a legtöbb kedvezmény előnyével ruházzák fel.

A törökök vezére. Kemal basa azt kívánta, hogy a revizionális egyezmény tárgyalásaiba Oroszországot is vonják be. Az érdekelt hatalmak ebbe is beleegyeztek, ugy, hogy a február 21-én összeülő londoni konferencia ezt a kérdést véglegesen tisztázhatja. Kemal basa azután Rómába megy, ahol kihallgatáson jelentkezik az olasz királynál.

Érdekes megemlíteni, hogy Olaszország törökbarát politikája az utóbbi hónapokban nyilvánvaló volt s az antanthatalmak bár tartózkodva, de jóindulattal nézték az olaszok törekvését.