Uj világbéke-konferencia küszöbén

Berlin, ápr. 10.
A Newyork Telegraph tudósítója arról értesült, hogy Harding, az Amerikai Egyesült-Államok elnöke egyetértésben a köztársasági párt vezetőjével, egy uj világbékekonferencia összehívásának módozatairól tárgyal. Az előkészületek már előrehaladtak s a meghívókat egy hónapon belül szét is küldenék. Az amerikai közvélemény azt hiszi, hogy Harding rövidesen a kongresszushoz intézendő bejelentő üzenetében egy uj békerezoluciót fog követelni a Knox-féle rezolució helyett.

A nagyjelentőségü s az összes népek érdekei szempontjából mérhetetlen fontosságu lépés nem uj dolog. Harding elnöki székének elfoglalása előtt kijelentette, hogy minden törekvése oda fog irányulni, hogy Washingtonban egy uj békekonferenciát összehívhasson, amely visszaadja az összes népeknek a nyugalmát és a világgazdaságnak uj utjait mindenki megnyugvására egyengesse.

A franciák Harding terveivel tisztában is voltak és ezért minden eszközt felhasználtak arra, hogy az amerikai elnököt feltett szándékaitól eltérítsék és a Páris külvárosaiban erőszakolt békeszerződéseket akceptálják. E céljuk megvalósítása érdekében Washingtonba menesztették a hétfejű Vivianit, a volt miniszterelnököt, de ugy látszik, hogy a franciák nem sok eredménynyel mesterkedhettek Hardingnál, mert az uj konferencia összhívásának terve makacsul tartja magát s máris a hirek pozitiv formában jelennek meg a konferencia összehívásáról szóló kibocsátásáról.

Kétségtelen dolog, hogy Amerika fájó érzéssel nélkülözi Németország vegyiipari termékeit és azt a kapcsolatot, a mely hihetetlen nagyarányu gazdasági előnyére volt Amerikának, épp azért a Németországgal való külön formában történendő kibékülés eszméje hovatovább meg is fog valósulni.