A magyar kormány Nyugatmagyarország kérdésében holnap kezdi meg a tárgyalásokat

Bécs, május 16.
A Montagszeitung közli:

Szerdán, e hó 18-án kezdik meg a magyar kormánnyal a tanácskozást Nyugatmagyarországról. Alighanem ez az utolsó alkalom arra, hogy a Magyarország és Ausztria jövendő viszonyára nézve a döntő kérdést kielégítő megoldásra juttassák.

Ujból nyomatékkal kell hangsulyozni azt az óhajt, hogy a tanácskozás megegyezéssel járjon, mert kétségtelen, hogy minden más megoldás tartósan elmérgesítené a két ország egymáshoz való viszonyát. Rá kell mutatnunk arra, hogy az a sajnos hivatalos helyről is kifejezett álláspont, mely szerint „Ausztriának nincs joga lemondani Nyugatmagyarországról” téves. Ellenkezőleg, az ántánthatárnak kétségtelen módon kinyilatkoztatták, hogy örömmel fogadnák e kérdés bármely megoldását, amelyre nézve megegyezés jön létre Magyarország és Ausztria között.

Ausztriát létérdeke utalja arra, hogy Magyarországhoz való viszonyát tartós barátságos alapra építse s ehhez a megegyezés utját keresse, amelyet habozás nélkül követnie kell még akkor is, ha ebben szembekerülne a cseh és délszláv kívánságokkal. Magától értedődik azonban, amint azt Mayr kancellár is mondotta, hogy érdekeinket, különösen az élelmezés kérdésében, a legmesszebbmenően meg kell óvni.

A magyar részről ismételten hangoztatott, de előttünk mindig eltitkolt kijelentések szerint ebben az irányban Magyarország legnagyobb előzékenységére számíthatunk, amely olyan áldozatokra is kész, amelyek többszörösen meghaladják Nyugatmagyarország értékét, mint élelmiszertermelő területet Ausztria szempontjából.