A hónap rövidhíreiből

Megkezdték a kiscimletű bankjegyek kicserélését

A pénzügyminiszter az Osztrák-Magyar Bank magyar felülbélyegzésű száz koronás és kisebb cimletű bankjegyeinek általános kicserélést rendelte el. Ezt a kicserélést az Osztrák-Magyar Bank, és vidéken, ahol az Osztrák-Magyar Banknak fiókintézete nincsen, a magyar királyi állampénztárak végzik. A százkoronás bankjegyek levonás nélkül való kicserélése július hó 11-én kezdődött és július hó 31-én ér véget. 


A lebélyegzéskor levont összegek visszafizetése

A magyar államadósságokról és az azokat terhelő vagyonváltságról szóló törvény felhatalmazza a pénzügyminisztert, hogy az ezer koronát meg nem haladó összegű pénztári elismervényeket visszafizethesse. A pénzügyminisztériumban most folynak a tárgyalások ezeknek az elismervényeknek a beváltása iránt. Az érdekelteket ezen az úton is tájékoztatja a pénzügyminisztérium, hogy pénztári elismervényeiket gondosan őrizzék meg és azokat ne terjesszék be idő előtt semmiféle hatósághoz. 


Magyar-Cseh gazdasági tárgyalások Marienbadban

Magyarország és Csehország megbizottai Marienbadban tárgyalásokat folytattak gazdasági kérdésekről. A gazdasági kérdések tárgya elsősorban a szénnek kicserélése gabonáért és lisztért, a borbehozatali engedély s pilseni sör behozatali engedélyéért. A tárgyalásokat szombaton félbeszakították, Budapesten és Prágában folytatják. 


Hogy dolgoznak az úgynevezett szovjet birtokokon

Drybin bolsevista munkafelügyelő egy moszkvai bolsevista lapban, a Pravdában közli azt a jelentést, amelyet a kostinoi szovjetbirtokokról Moszkvában benyujtott. Ez a birtok több részből áll. A birtokon husz munkás dolgozik. A munkafeltételek igen súlyosak. Gyermekek felnőttekkel együtt dolgoznak és egyetlenegy szabadnapjuk nincs, sőt még ünnepnap sem pihenhetnek.


A munkáslakások közegészségügyi szempontból nagyon kifogásolhatók. A szobák fala fekete a koromtól, a padló piszkos. Kétféle koszt van: fehér és fekete koszt, az úgynevezett fehér koszt zsíros húsból áll csontok nélkül, a fekete koszt pedig csak csontokból. A birtok tiszttartói fehér kosztot kapnak, a munkásoknak azonban fekete koszttal kell beérniök.

Egy Groskov nevű tiszttartó valahányszor gyűlésre hívja össze a munkásokat, revolverrel a kezében jelenik meg és maga elé teszi az asztalra. Azokat a munkásokat, akik elégedetlenkednek, azzal fenyegeti, hogy a munkásoknak egy főkivánságok volt: Szabadítsák meg őket Groszkovtól! 


Oroszországban ismét magántulajdon a pénz

A szovjetkormány rendeletet adott ki, amely a pénz és tőke magántulajdona tekintetében fennállott minden korlátozást megszüntet. A rendelet minden szovjetállampolgárnak megengedi, hogy tetszés szerinti mennyiségben lehessen pénzösszegek tulajdonosa. 


Hegedüs Lórántot Amerikába hivják meg

A Columbia Universitynek, Amerika legnépesebb egyetemének vezetősége, Hegedüs Lóránt egyetemi tanárt, jelenlegi magyar pénzügyminisztert meghívta pénzügyi rendszerének előadására. Hegedüs Lóránt pénzügyminiszter a meghivást elfogadta és december 21-én indul Newyorkba. Körülbelül egyhónapra terjedő előadás-sorozatot tart.


Szabad lett a gabonaforgalom

A kormány július hó 5-től kezdve 1921. évi termésű búza, rozs, kétszeres, árpa, zab, köles, tatárka és tengeri forgalmát szabaddá tette. A kormány 1921-1922. gazdasági évben a vagyontalan és keresetképtelen egyéneket átmeneti támogatásban részesíti, erre a célra minden malom köteles a hozzá őrlés vagy hántolás végett beszállított gabonaneműekből ezek tizenöt százalékát, a darálás vagy egyéb földolgozás végett beszállított gabonaneműekből pedig azok tizenkét százalékát természetben visszatartani és az államkincstárnak beszolgáltatni. A malmok által beszolgáltatandó gabona átvételi árát a pénzügyminiszter fogja megállapítani. A termények szállítása a belföldi forgalomban szállítási igazolvány nélkül, a határszéli forgalomban csak igazolvánnyal, a határon való forgalomban pedig csak kiviteli engedéllyel történhetik.


Paradicsomkert Angliában

Kevés ember tudja, hogy Nagy-Britanniának Európában is van olyan része, ahol a narancs, meg a citrom virul és ahol a datolyapálma a szabad ég alatt virágzik. Nem tartozékáról beszélünk Nagy-Britanniának, mint Gibraltár vagy Malta. Magáról az angol szigetvilágról.

Anglia déli partja, a csodás Cornwallis maga is vetekedik a Rivierával, de délnyugatra tőle apró szigetcsoportot láthatunk a térképen. Ezek a Scilly-szigetek. Nyolc sziget, húsz szigetecske és százhúsz szikla az egész. Maradéka Anglia tengerébe sülyedt déli és délnyugati partjának, mintegy ötven kilométernyire Angliától. A londoni virágpiacot ők látják el az egész éven át a legcsodásabb virágokkal. Narancs-, citrom- és kámforfák, datolyapálmák a közönséges fái.

Nyugalmat, paradicsomi tájat, örök mosolygós tavaszt látni a szigeten. És csodálatos, de még angol is alig akad, aki hazájának ezt a gyöngyét ismerné. 


Zürich, a milliomosok városa

Jelenleg Zürich Európában az a város, hol a legtöbb milliomos van. Nem kevesebb mint 344 milliomost írt össze az előljáróság, akik közül huszonötnek van több, mint öt millió frank vagyona, sőt kettő közülük húszmillió frank boldog birtokosának vallhatja magát. A milliomosok legnagyobb része ujdonsült hadimilliomos, mert 1912-ben még csak harmincnégy milliomost írtak volt össze Zürich városában.