Majom, mint artista

Hogy a majmok a fejlettség legmagasabb fokon álló, legtökéletesebb állatok; ezt mindannyian tudjuk. Ezt – a tudósok szerint – szervezetünk minden vonása igazolja, de különösen nagy, magas fejlettségü agyvelejük. A majmoknak ezt az értelmiségét, az állatszelidítők, idomítók kihasználva sokszor a legbámulatraméltóbb mutatványokkal igazolja.

Orfeumokban, cirkuszokban és más hasonló mutatványos helyeken, egyes fajtáju majmok olyan ügyes és meglepő mutatványokat produkálnak, hogy bámulatba ejtik a szemlélőket. Nem ritka eset, a betanult gorillának emberi ügyességgel bemutatott produkciója. Teritett asztalnál való evése, ivása, dohányzása.

Egyik londoni orfeumban egy öreg gorilla a legbravurosabb mutatványokkal szórakoztatta a közönséget. Különös tökéletességgel sajátította el az ember étkezését, tisztálkodását, öltözködését, de nem kevésbé közelítette meg az artistáknak más testi ügyességét és különösen az értelmiséget, szükségeltető produkcióit. Leleményességben, ügyességben, temperamentumban szinte felülmulta artista kollégáit.