Az olaj behozatali tilalmának felfüggesztéséről

Az olaj, mint ismeretes, a géperővel dolgozó üzemek egyik legfontosabb és állandóan szükséges nyersanyaga. A gép- és a gázolaj drágasága közvetve kihat minden ipari termék árára is.

A pénzügyi kormány behozatali tilalmat léptetett életbe a petróleumra és általában az olajfélékre, egyrészt valutáris szempontból, másrészt mert az államnak, illetve egyik-másik érdektársaságnak drágán vásárolt készletei vannak.

Alkalmunk volt az egyik nagyobb osztrák kiviteli társaság Budapesten járt vezetőjével beszélni, aki az osztrák határról elvámolva és az összes költségeket beleszámítva, 21 osztrák koronáért ajánlott Budapestre gázolajat. Itt helyben behozatali tilalom védelme alatt 26-27 magyar koronáért árulják ezt a cikket, vagyis 200-250 százalékkal drágábban, mint ahogy azt a külföldről beszerezhetnénk. Hasonló a helyzet a többi olajfélékkel is.

Sürgősen intézkedni kellene a behozatali tilalom felfüggesztéséről, mert inkább közérdek az, hogy üzemeink és gyáraink háromszor olcsóbb olajat használjanak, mint hogy egy érdektársaság értékesíteni tudja több kézen keresztülment drága készletét.