Országszerte megindítjuk a földreformot!

Irta: Schandl Károly dr. nemzetgyűlési képviselő, az Új Barázda és Vasárnap felelős szerkesztője

Mindenfelől érkeznek hozzánk egyszerű földmívesemberek levelei tele panasszal.
Azt írják, hogy náluk nincs semmi a földreformból. Pedig már egy éve törvény s júniusban életbe is lépett. Szeretnének is hozzá fogni. Nem akarnak senki ellen véteni, nem akarnak jogtalanságot, erőszakot elkövetni, csak a törvény szerint eljárni. De nincs, aki kezükre járna.

Itt-ott az okosabb birtokosok maguk ajánlanak föl bérletet, földet az igénylőknek. Másutt a keveset kiabáló, de annál többet cselekvő képviselők, sőt hatóságok is megindították a dolgot. Vannak szövetkezeti és gazdaköri vezetők, akik élére álltak a nemzetmentő munkának. De bizony legtöbb helyen mozdulatlan minden s a szegény nép tanácstalanul áll. Lelkiismeretlen politikai kalandorok kedvét veszik s bujtogatják, hogy ebből se lesz semmi, mint a Buzabarnáéból. Pedig ennek a földreformnak meg kell valósulnia föltétlenül, mert ettől függ az ország jövője. 

A földmívesnép iránti önzetlen szeretet s az a tapasztalat, hogy tanácstalanul áll a falvak népe, arra az elhatározásra indította az „Uj barázda” napilap és a „Vasárnap" hetilap szerkesztőségét, hogy segítségére siessen a földmívelő népnek s tanáccsal szolgáljon minden község lakóinak, hogyan kell eljárni a földreform megvalósítása érdekében. 

Szerkesztőségünk mától kezdve valóságos társadalmi körpontja lesz a földreformnak. Előfizetőinknek, akik ezért hozzánk fordulnak, önköltségen küldjük meg azon kérvény-űrlapot, melyet kitöltve hozzánk kell visszaküldeni. Mi azt, ha az adatokból azt látjuk, hogy a sikerre kilátás van, az Országos Földbirtokrendező Birósághoz visszük s ezzel elérjük, hogy az illető községben a hatósági eljárás megindul.

Ellenkező esetben tanácsot adunk a pótlások eszközlése végett, illetve fölvilágosítjuk a hozzánk fordulókat, hogy van-e, vagy nincs helye a törvény szerint a földreformnak községük határában. Vállalkozunk arra is, hogy közérdekű panaszokat közvetítsünk illetékes helyekre s ha kell, lapjaink hasábjait is megnyitjuk a jogos fölszólalásoknak. 

Földmívelő előfizetőinket s a falvak önzetlen vezetőit tehát arra kérjük, forduljanak szerkesztőségünkhöz bizalommal, ha községükben van helye a földreformnak s kérjék az e célból elkészített kérvény-űrlapunkat. Legszebb jutalmunk lesz, ha egy-két éven belül az „Uj Barázda” és a „Vasárnap” munkáját ezer és ezer új földmívesportán fogják áldani megelégedett magyar családok!