Új hőelektromos jelenség 3.

Ha azt akarjuk, hogy az egynemű vezetékben keletkező hőelektromos áram feszültsége lehetőleg nagy legyen, akkor arról kell gondoskodnunk, hogy a hőmérséklet esése mennél nagyobb legyen. Ezt egyszerűen úgy lehet elérni, ha ugyanannak a vezetéknek két drót-, vagy pálcza-, vagy tűalakú részét csekély nyomással egymásra helyezzük és az egyik pálczát melegítjük.

Az érintkezés helyén a pálczák között jelentékeny hőmérsékleti különbség áll elő. Ez az eljárás igen kényelmes módon nyújt elsőrendű hőelektromos áramok kimutatására. Az egymásra helyezett vékony grafitpálczákból készített elsőrendű hőelem annyira érzékeny, hogy elég az egyik pálczához ujjunkkal közeledni és máris könnyen kimutatható áram fejlődik. Wolfrám-drótból különösen erő elsőrendű hőelemet lehet készíteni.

Eddig is tapasztalták már, hogy egynemű vezetékek egymásra helyezésével áramot lehet fejleszteni. De ezt úgy értelmezték, hogy a vezetékek egymástól anyagi szerkezetben különböznek és így azzal az esettel van dolgunk, mikor különnemű fémek érintkeznek. A Magnus-féle tétel megdöntését Benedicks-nek köszönhetjük.

Mende Jenő.