Műbútort exportálunk Romániába

Ismeretes, hogy a magyar bútoripar milyen erőfeszítéseket tett, hogy termékeinek külföldi piacot teremtsen. A gyáripar főleg Hollandiába vitte ki termékeit, de közvetlenebb összeköttetést különösen a szomszédos államokkal nem igen sikerült létrehozni.

Az Iparosok Országos Központi Szövetkezete a bútoripar fellendítése és támogatása érdekében szintén megtette kötelességét s a kis- és középiparosság előtt jól ismertek a szövetkezeti központ ez irányú munkájának egyes részletei. Bár lépten-nyomon a legnagyobb nehézségekkel kellett megküzdeni, az Iparosok Országos Központi Szövetkezete nem adta fel az eszmét s most egy újabb kísérletről számolhatunk be, amely az előjelek után ítélve, sikerrel kecsegtet. 

Lapunk egyik előző számában már röviden jeleztük, hogy bútoripari termékeink elhelyezése érdekében új piacokat keresünk. Figyelmünk elsősorban Romániára irányult s a Központ ott egy expozitura felállítását határozta el. Ez a terv ma már a megvalósulás stádiumába jutott, amennyiben Bukarest egyik élénk kereskedelmi negyedében bérelt saját helyiség már befogadásra készen várja az exportálandó bútorokat. Egyelőre nyolc vagon magyar bútort indítunk útnak e héten.

Az exportált bútor túlnyomóan műiparosaink által készített elsőrangú kivitelű drágább szoba, mert a szállítás igen drága s költségeit a kommers-bútor nem bírja el. Kiviszünk ezenkívül egy vagon fonott vesszőbútort is, mert ez a cikk állítólag ott igen nagy kelendőségnek örvend, előszobák, hallok és téli kertek bebútorozására. 

Egyik hazai csillárgyár termékeiből is exportálunk egyidejűleg egy mintagyüjteményt, részben hogy Romániával e cikkben való fejlett honi gyártásunkat megismertessük s ez alapon e kivitelképes ipartermékeknek új piacot teremtsünk, másrészt eme ízlésesen elhelyezett csillárok interiörjeink effektusának emeléséhez is nagyban hozzá fognak járulni. 

Az exportálandó bútorokat és egyéb ipari termékeket, mint fentebb említettük, e héten bevagonirozzák s így ha akadály nem gördül a szállítás elé, rövidesen Bukarestbe érnek, ahol helyiségeinkben ízléses elrendezésben állítjuk ki azokat. A gondos összeállításban kivitt bútorok és azok termelőinek elsőrangú munkája biztosítéka annak, hogy az ott már úgyis előnyösen ismert magyar bútoripar csakhamar általánosan tért fog hódítani, mert a gazdag bojárok – mindenben a franciákat utánzó – műízlése műbútortermékeinket mindenkor méltányolta.