A földreformot tető alá hozzák

Budapest, január 7. 

Mayer János földmívelésügyi miniszter helyt állt az új kormány igéretéért.
A fölhatalmazási törvényben több oly intézkedést szavaztatott meg a nemzetgyűléssel, amelyek a földbirtokreform végrehajtása útjában álló akadályokat elhárítják.

A vármegyékben eddig egy, legfeljebb két birói tárgyaló bizottság végezte a földreform-, sőt házhelyügyeket is. Most törvényileg biztosította a földmívelésügyi miniszter a lehetőségét annak, hogy megyénkint több tárgyaló bizottság dolgozzék. Ezzel a Földbirtokrendező Birósághoz benyujtott ügyek sokkal gyorsabb lebonyolítást nyernek a helyszinen s maga a Biróság is gyorsabban jut abba a helyzetbe, hogy véglegesen döntsön a hozzá érkezett igénybejelentések fölött.

Egyszerre megindul a munka s mivel fölszaporodik a beérkező jelentések száma is, magát a Biróságot is meg kell erősíteni. A földmívelésügyi kormány erről is gondoskodott.

A földmívelésügyi miniszter külön hatósági szervezettel fog gondoskodni arról, hogy a földreformtörvény rendelkezései és céljai felől kellőkép tájékozódjék az érdekelt közönség s hogy a reform megindítása országszerte nyugvópontra jusson és rosszakaratú elemek ki ne forgassák eredeti mivoltából, minden lehetőt el fog követni.

Örömmel látjuk, hogy ezzel a földmívesnép bizalma is visszatér s a sokáig huzódó végrehajtás nem lesz szülőoka nagyobb bajoknak.