Gyászol a gazdatársadalom

A magyar gazdatársadalomnak nagy gyásza van. Rubinek Gyula meghalt. 

Mint villám sujtotta fa dőlt ki, férfikora delén, képességeinek java termő erejében. Alig tudjuk elhinni, hogy ne legyen többé az a férfiú, aki testben, lélekben a hajthatatlan erőt képviselte. De íme testbe összeroskadt s elméjének fényességére ráborult a sötét halál. 

Rubinek Gyula az agrárpolitika úttörője és a magyar föld egyik legnagyobb fia volt.
Több mint harminc éven át a mezőgazdaság haladásáért és a földmívelők jólétéért annyit dolgozott, küzdött és alkotott, mint senki más. Gazdatisztipályán kezdette, de a beleoltott isteni szikra szélesebb érvényesülési tért követelt. Ezt megtalálta az Országos Magyar Gazdasági Egyesületnél, melynek harminc éven át vezető tisztviselője és lelke volt. 

Abban az időben a magyar gazda csak névleges ura volt földjének, mert a termelés hasznát jórészt felemésztette a túltengő spekuláció és az egyoldalú vám- és kereskedelmi politika. Rubinek első feladata az volt, hogy felnyissa a közvélemény szemét s a gazdákat közgazdasági érdekeik felismerésére vezesse. Társaival együtt a mezőgazdasági élet minden kérdését felölelő programmot dolgoz ki és ezt országos gazdagyűlés elé terjeszti, amelynek határozatai forrásai lettek a később folyammá duzzadt agrármozgalmaknak. 

Látni és tanulni vágyván, beutazta a haladottabb nyugati államokat és lelkében az alkotás terveinek egész magtárát hozta haza. Szerzett tapasztalatai felhasználásával fényes sikerű országos mezőgazdasági kiállítást rendezett. Megszervezte a gazdasági egyesületek országos szövetségét, melynek keretében hatvanezer gazda tömörült. Javaslatára jött létre a Gazdák Biztosító Szövetkezete. Részt vett a Hangya és a Magyar Mezőgazdák Szövetkezete alakításában, ő hívta életre a mezőgazdasági szesztermelők országos egyesületét.

E lázas szervezőmunka közben a gazdákat érdeklő minden kérdéssel olyan alapossággal foglalkozott, mint előtte senki más. Munkásügyi és szociálpolitikai tanulmányai ma is a legértékesebb forrásművek. A mezőgazdasági érdekképviseletre vonatkozó első törvényjavaslatot ő dolgozta ki. A birtokreform és a termelés szervezése érdekében megindított mozgalmai megrázzák a közvéleményt. Vámpolitikai téren kifejtett hatalmas munkásságával utat tör annak az elvnek, hogy a mezőgazdaság az iparral arányos vámvédelemhez jusson. 


Kifogyhatatlan az alkotó gondolatokból.
Megszervezi a népies gazdasági előadásokat, gazdasági néplapot alapít s egész könyvtárat ír össze. Mestere minden kérdésnek s a szellemi vezérlet mindinkább az ő erős kezeiben összpontosul. 

A proletárdiktatura bukása után a nemzetet feltámasztó munka élére áll és a kisgazdák és földmívelők millióin akarja felépíteni a jobb jövőt. Megteremtője és vezére a kisgazda pártnak, amely a nagyatádi Szabó István pártjával egyesülvén, diadalmasan kerül ki a választásokból. A szervezés és a politikai agitáció munkájában Rubinek fényes képességeinek, csodás munkabírásának és önfeláldozó készségének újabb, megkapó bizonyságait adja. Szemünk láttára izzik, ég életereje akaratának hatalmas tüzében. 

A nemzeti kormány újjá alakulásával Rubinek átveszi a földmívelésügyi tárcát s miniszterségének alig egy esztendei ideje alatt tető alá hozta a mezőgazdasági érdekképviseletet. Közgazdasági egyetemet létesít és kidolgozta a földreform törvényjavaslatot, amely a nagyatádi Szabó pótlásaival törvénnyé válik. Társadalmi téren is épít. Megalapítja az Országos Faluszövetséget s ezzel régi legkedvesebb gondolata válik testté.

1920 derekán a kereskedelmi minisztériumot veszi át, de itt nem volt ideje tartalmas munkatervének megvalósítására, mert néhány hónap mulva az újra alakult minisztériumból kimaradt. Ezentúl pártjának élt és új, nagy terveket készített elő. 

De az emberfölötti fáradalmak és izgalmak felőrölték szervezetének erejét s lángoló lelke nem bírt többé erőt venni a gyarló test gyengeségén. Rohamosan fejlődő szervi szívbajával ágynak esett és hiába keresett gyógyulást, a romboló betegség nem eresztette ki többé karmai közül. Nehéz szenvedés után, megnyugodván Isten súlyos akaratában, szemei bezárultak és nagy lelke elköltözködött. 

Ez a nagy ember igazi férfi volt.
Munkájában csupa jóttenni vágyás, kemény szavai mögött csupa szív, férfias erélyének acélburkában csupa olvadó arany. És képességeinek minden értékét a magyar földnek és népének áldozta utolsó lélekzetvételnyi erejéig. 

Magyar gazdák és földmívelők, emeljétek meg a kalapotokat és küldjetek áhítatos üdvözletet az elszállott lélek után!